Gustav Klimt Vízikígyók II című festménye

Közel hat évtized után ismét kiállítják Gustav Klimt egyik képét

Péntektől, közel hatvan év óta először ismét kiállítják Ausztriában a leghíresebb osztrák festő, Gustav Klimt mozgalmas múltú festményét.


A najádokat egy vörös kígyó ölelésében ábrázoló Vízikígyók II. című vászon Gustav Klimt arany korszakának egyik jelentős alkotása, amelyen a mai sikerét kiváltó aranylemezes technikát kikísérletezte.

A kép azonban ismeretlen maradt a nagyközönség előtt, okkal: az 1907-ben befejezett alkotást csak igen ritkán állították ki.

Az eredetileg egy osztrák műgyűjtő házaspár tulajdonában lévő képet a nácik Ausztria 1938. évi német bekebelezése után elkobozták. Ezután a művész törvénytelen fia, Gustav Ucicky filmrendező vásárolta meg, mondta Markus Fellinger kurátor.

A festményt utoljára 1964-ben mutatták be Bécsben, utána feledésbe merült, egészen 2013-ig, amikor Ucicky özvegye 112 millió dollárért adta el Dmitrij Ribolovjov orosz oligarchának, az AS Monaco tulajdonosának.

A mostani kiállítás számára a bécsi Belvedere múzeum fedezte fel újra, amely az amszterdami Van Gogh múzeummal együttműködve a Klimtet ihlető művészekről (Margaret MacDonald Mackintosh, Auguste Rodin és mások) készült ambiciózus tárlatra.

A Vízikígyók II. május 29-ig látható a Belvedere múzeumban, amelyben jelentős gyűjteményt őriznek Gustav Klimt műveiből.

(MTI)

Nyitókép: Wikimeda Commons