Stradivari  hegedű

Milliárdokért árverezik el a világ egyik legritkább Stradivari-hegedűjét

Az olasz hegedűkészítő alig pár ehhez hasonló hangszert készített.

A hangszert a legendás hegedűkészítő 1679 körül, karrierje korai szakaszában készítette kézzel. Antonio Stradivari úgy döntött, hogy szakít a hagyományokkal, és új arányokkal rendelkező hegedűt készít, ami hozzájárul majd a hangszín gazdagításához. A Hellier becenevű hangszerek a későbbi hegedűmodellek „tervrajzává" vált, és az aukciósház szerint nagy hatással volt a későbbi zenei kultúrára.

Ráadásul értékes drágakövekkel díszítették.

A Christie's szerint a Stradivari pályafutása során készített nagyjából 1100 hegedű közül csak körülbelül egy tucatnyi rendelkezik ehhez hasonló díszítéssel. A hegedűt virágokkal és indákkal díszítették, és 500 elefántcsontból készült gyémántot is rakta rá, amit aranyszínű lakkal vontak be. A fennmaradt hangszerek árai nyolc- és húszmillió dollár között van.

A mostani darab várhatóan 7,5 és 11,3 millió dollár között fog elkelni, azaz nagyjából 2,7 milliárd és 4,1 milliárd forintért.

A Christie's a legszebb hegedűnek nevezte a darabot, amelyet a mester valaha is készített – szakértők szerint pedig ez a legjobban megőrzött díszített példány.

Antonio Stradivari neves műhelyéből a világon még mintegy 600 hegedű, cselló, gitár és lant maradt fenn, melyek a gyűjtők körében rendkívül keresettek. A hangszerek árai nyolc- és húszmillió dollár között van. A Christie's szerint a mester által alkotott hangszerekből mindössze tucatnyi készült díszítéssel.

Stradivari 55 évig őrizte a hangszert, mielőtt 1734-ben eladta az angliai Wombourne-i Samuel Hellier-nek ma már inkább nevetségesnek nevezhető 50 dollárért – az új tulajdonos magyarázza a hegedű becenevét is. A hegedű közel két évszázadon át a Hellier család birtokában maradt, majd néhány európai és amerikai magángyűjtőhöz került. Kölcsönadták az amerikai Smithsonian Intézetnek és az olaszországi Museo Civicónak is.

A Hellier július 7-én fogja vezetni az Exceptional Sale-t a Christie's londoni árverésén. Az aukciót megelőző héten megtekinthető lesz, ha valaki szeretné még megnézni. Ha a kép is elég, akkor ide kell kattintani érte.

(Robb Report)