horror a tévében

Jöhet egy kis őszi borzongás? Az 5 legjobb horrorfilm a '90-es évekből

Egyre közeledik a Halloween, az ezt megelőző heteknél pedig nincs is alkalmasabb időszak arra, hogy a nappaliban bekuckózva rémisztő horrortörténetekbe merülj el. Ezért elhoztunk 5 filmklasszikust a '90-es évekből, amelyeket mindenképp látnod kell, ha annak az évtizednek a legjobb borzalmaira kíváncsi vagy.


Tortúra (1990)

Paul Sheldon (James Caan) író hazafelé tart birtokáról, ahol befejezte legújabb könyvét, amely legismertebb karakterének, Misery Chastainnek a haláláról szól. Útközben azonban hóviharba kerül és balesetet szenved. Segítségére Annie Wilkes (Kathy Bates) ápolónő siet, aki hamar elárulja azt is, hogy nagy rajongója. A dolgok azonban egyre csak rosszabbra fordulnak, amikor a nő rájön, hogy a férfi legújabb regényében megöli kedvenc hősnőjét.

Stephen King-regényből készült film mind drámaként, mind horrorként tökéletesen működik.

Bárányok hallgatnak (1991)

A lista talán legismertebb darabja az 1992-es legjobb film Oscarját megnyerő A Bárányok hallgatnak. Clarice Starling (Jodie Foster), az FBI gyakornoka egy elmegyógyintézetben végez kihallgatást. A kikérdezett az a Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), aki egykor pszichiáterként dolgozott, azóta azonban kannibál pszichopataként tartja rettegésben környezetét. Crawford úgy véli, Lecter segíthet neki egykori páciense kapcsán, „Buffalo Bill” kapcsán. Ehhez azonban először a rendőrnőnek kell túélnie a bezárt gyilkos elmejátékait.

A vérfagyasztó film remekét mutatja, hogy a legnívósabb kategóriában azóta sem nyert horror aranyszobrocskát.

Hetedik (1995)

William Somerset (Morgan Freeman) és David Mills (Brad Pitt) nyomozók egy különös gyilkosságsorozat ügyében keresik a bizonyítékokat. A második helyszín megtekintése után Somerset arra a következtetésre jut, hogy a gyilkosságok egyetlen ember művei: egy szociopata, aki a hét halálos bűn alapján választja ki áldozatait. A John Doe nevű gyilkosnak torz feloldozástudata van; úgy véli, hogy tettei erkölcsileg igazoltak.

A két rendőr feladata, hogy elfogja Doe-t, aki mindig két lépéssel előttük jár.

Sikoly (1996)

Sidney Prescott (Neve Campbell) a kaliforniai Woodsboro középiskola diákja, akit édesanyja meggyilkolása óta nem tud kilábalni traumájából.

Anyja halálának első évfordulója körül a Ghostface –egy sorozatgyilkos, aki Edvard Munch A sikoly című festményére utaló stilizált maszk mögé rejti kilétét – terrorizálni kezdi osztálytársait.

Telefonon felkeresi őket, majd brutálisan végez is velük. A média ellepi a kisvárost, miközben a helyi rendőrség kétségbeesetten próbálja elkerülni a további haláleseteket azzal, hogy kijárási tilalmat rendel el – természetesen eredménytelenül.

Meghallgatás (1999)

Shigeharu Aoyama (Ryo Ishibashi) régóta özvegyként éli életét. 17 éves fia, Shigehiko (Tetsu Sawaki) azonban meggyőzi apját, hogy vágjon bele újra a párkeresésbe. Hogy segítsen Aoyama gyászán, a férfi barátja, Yoshikawa (Jun Kunimura) – aki filmproducerként dolgozik – hamis meghallgatásokat tart, hogy új feleséget találjon neki.

A castingon részt vevő számos hölgy közül végül Aoyamát egy fiatal lány, Asami Yamazaki (Eihi Shiina) nyűgözi le, aki nem is olyan csendes és zárkózott, mint amilyennek elsőre tűnik.

Forrás: Harpersbazaar

Nyitókép: Shutterstock