Peter Jackson

A Gyűrűk ura-filmek rendezője a leggazdagabb a szórakoztatóiparban

Peter Jackson, A Gyűrűk ura-filmek új-zélandi rendezője a leggazdagabb a szórakoztatóiparban a Forbes magazin listája szerint.

Jackson 2021-ben 580 millió dollárt (180,5 milliárd forint) keresett, elsősorban vizuális effektusokkal foglalkozó cége, a Weta Digital egy részének eladásából a Unity Software-nek 1,6 milliárd dollárért. A Forbes becslései alapján Peter Jackson az üzletből 600 milliót kapott kézhez, további 375 milliót pedig részvényben.

Ezzel az új-zélandi rendező – Steven Spielberg és George Lucas után – a harmadik a történelemben, aki filmkészítésből milliárdos lett.

A szórakoztatóipar tíz leggazdagabbjának listáján csak férfiak szerepelnek, a top húszba már bejutott három nő is.

Bob Dylan, Paul Simon és Bruce Springsteen a leggazdagabb tíz közé került, mindhárman eredeti felvételeik katalógusának eladásával. Springsteen a becslések szerint 500 millió dollárt kapott a Sony Musictól.

A South Park-sorozat készítői, Trey Parker és Matt Stone a hatodik helyre futottak be 210 millióval, miután aláírtak egy hatéves, 900 milliós szerződést a Paramount+ streamingszolgáltatóval számos film elkészítésére.

Kanye West és Jay-Z, valamint Dwayne Johnson szintén bejutott az első tíz közé zenéik és filmjeik bevételei révén, de reklámszerepléseik is sokat nyomtak a latban. West edzőcipőt, Jay-Z pezsgőt, Johnson tequilát hirdetett.

Reese Witherspoon volt tavaly a legjobban kereső nő a szórakoztatóiparban, a színész a lista 12. helyén áll. Hello Sunshine nevű, elsősorban női történekkel foglalkozó produkciós cége 115 milliós bevételre tett szert, az Apple TV-n futó The Morning Show című sorozatban játszott szerepe mintegy 20 millió dollárt hozott.

(MTI)