Kulka János és Staub Viktória

Legendás kém tér vissza a múltból

Június 9-én debütál a hazai mozikban az új magyar kémfilm, A játszma. A vizsga folytatásában Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella és Scherer Péter is visszatér, új főszereplőként csatlakozik hozzájuk Staub Viktória.

„A játszma Kulka János miatt létezik, neki írtam. Ő ugyanaz az ember maradt, aki volt. Kulka sztrókját beleírtam A játszma forgatókönyvébe: az általa játszott karakter, Markó Pál is sztrókot kap a film elején”

– idézi Köbli Norbertet, A vizsga és A játszma forgatókönyvíróját a sajtóközlemény.

„Az élet és a fikció nagyon szépen találkozik A játszmában. Kulka visszajött egy másik világból, és mindannak, amit itt most megél, egészen más lett az értéke. Ez minden pillanatában benne van, ezt színészileg nem lehet tanulni”

– hangsúlyozta Fazakas Péter rendező (Árulók, Szabadság - Különjárat).

„Nagyon örültem a felkérésnek, és nagyon szívesen vállaltam a feladatot. Nagy feladat volt, igazi főszerep, és igazi erőpróba. Egy kémet játszom, akiről sosem tudni, jót akar-e, vagy rosszat. A figura és köztem van némi hasonlóság... De legyen ez inkább meglepetés”

– nyilatkozta Kulka János.

A játszma története 1963-ban játszódik, Budapesten. Az állambiztonság tisztje, Jung András (Nagy Zsolt), élete tökéletes: boldogan él feleségével, Évával (Hámori Gabriella) és az egyetlen dolog, ami előléptetését hátráltatja, egy versengő kolléga, Kulcsár (Scherer Péter). Amikor felbukkan a múltból egy lezáratlan ügy kapcsán a legendás kém, Markó Pál (Kulka János), fordulat fordulatot követ és kezdetét veszi egy könyörtelen párharc, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik, és egyetlen emberi gesztus az életedbe kerülhet.

A játszma producere Lajos Tamás (Örök tél, A berni követ, Apró mesék), operatőre Nagy András (Örök tél, Félvilág), vágója Kovács Zoltán, zeneszerzője Asher Goldschmidt, látványtervezője Vinnai Petra, jelmeztervezője Kemenesi Tünde.

A játszma 2022. június 9-én kerül a magyar mozikba.

Nyitókép: InterCom