Abdulrazak Gurnah, a 2021-es irodalmi Nobel-díj nyertese

Abdulrazak Gurnah kapta az idei irodalmi Nobel-díjat

Csütörtökön 13 órakor jelentette be a Svéd Akadémia az idei irodalmi Nobel-díjast.


Abdulrazak Gurnah, tanzániai származású regényíró kapta az idei irodalmi Nobel-díjat. A díjat ítélő Svéd Akadémia szerint Gurnah „a gyarmatosítás hatásainak és a menekült sorsának megalkuvás nélküli és együtt érző ábrázolásáért a kultúrák és a kontinensek közötti szakadékban" kapta az elismerést.

Gurnah 1948 -ban született, és Zanzibár szigetén nőtt fel, a hatvanas évek végén, menekültként érkezett Angliába. Nyugdíjazásáig a canterbury-i Kenti Egyetem angol és posztkoloniális irodalom professzora volt. Tíz regényt és számos novellát publikált. 21 évesen kezdett el írni, negyedik regénye, az 1994-ben megjelent Paradicsom hozta meg az áttörést, mely a Booker-, mind a Whitbread-díj short-listáján is szerepelt.

A tavalyi irodalmi Nobel-díjat a magyar származású, jelenleg Massachusettsben élő költő, Louise Glück kapta „összetéveszthetetlen költői hangjáért, amely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést".

Az irodalmi Nobel-díjat 1901 óta 114. alkalommal ítélték oda (a 2018-as díj odaítélését az akadémiát megrázó botrány miatt 2019-re halasztották), a kitüntetést hét alkalommal - 1914-ben, 1918-ban, 1935-ben, valamint 1940-1943 között - nem osztották ki, írja az MTI. A kitüntetettek száma 118, mivel négy alkalommal (1904-ben a francia Frédéric Mistral és a spanyol José Echegaray, 1917-ben a dán Henrik Pontoppidan és Karl Gjellerup, 1966-ban az izraeli Smuél Joszéf Agnon és a német Nelly Sachs, 1974-ben a svéd Harry Martinson és Eyvind Johnson) megosztva részesültek az elismerésben.

Az eddigi egyetlen magyar irodalmi Nobel-díjas a 2016-ban elhunyt Kertész Imre, aki 2002-ben részesült a kitüntetésben, az indoklás szerint írói munkásságával „az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben"