agatha christie

Kortárs írónők folytatják Agatha Christie Miss Marple történeteit

A Poirot-történetek után Miss Marple rejtélyeit is kortárs írók folytatják: a HarperCollins jövőre megjelenő novelláskötete 12 írónő segítségével folytatja a brilliáns idős hölgy életét.


Ahogy a Könyves magazin is beszámolt róla, a HarperCollins jövőre új Miss Marple-történeteket jelentet meg egy novelláskötet formájában. Az írásokat 12 kortárs írónő jegyzi majd, köztük Kate Mosse, Elly Griffiths, Ruth Ware, Lucy Foley, Jean Kwok, Leigh Bardugo, Karen M. McManus, Natalie Haynes és Alyssa Cole, akik maguk is óriási Agatha Christie-rajongók. A szerzők hűek maradnak a krimi műfajához, de új perspektívákon keresztül mutatják be Miss Marple-t.

Poirot mellett az idős hölgy Christie legnépszerűbb karaktere, aki az 1927-es Gyilkosság a paplakban óta oldja meg a gyilkosságokat, összesen 12 regényben és 20 novelláskötetben szerepelt, és legutoljára az 1976-os Szunnyadó gyilkosság című kötetben láthattuk. "Miss Marple-lel Christie olyan nőknek adott hangot, akiket gyakran figyelmen kívül hagytak, így a tizenkét író számára hatalmas megtiszteltetés, hogy leróhatják a tiszteletüket előtte" – mondta Jennifer Hart az új köteteket az Egyesült Államokban kiadó William Morrow and Companytól.

A kötetre természetesen a Christie-örökösök is áldásukat adták, és szeretnék, ha ez az új könyv a fiatalabb generációkkal is megismertetné a szabadidejében kötögetni és kertészkedni szerető Jane Marple-t. James Prichard, az írónő dédunokája és az Agatha Christie Ltd. elnöke így fogalmazott: "Itt az ideje az olvasók újra felfedezzék a detektív furfangos karakterét."

Az ötlet nem újdonság, hiszen korábban már Poirot is "feléledt" egy új író tolla által: Sophie Hannah írásában magyarul 2020-ban jelent meg A Kingfisher Hill-i gyilkosságok, 2021-ben pedig A monogramos gyilkosságok című kötet.