Az Albertina Modern Wonderland című kiállítása

Bécs új modern művészeti múzeuma az egész világot elhozza nekünk

A koronavírus-járvány kitörésekor nyitott meg az Albertina Modern, az egyetlen múzeum Ausztriában, amely állandó kiállításon mutatja be az osztrák művészettörténet elmúlt 80 évét.

A bécsi Albertina Múzeum új részlege 5000 művész több mint 60 000 művét tartalmazó gyűjteményével a világ legnagyobb modern és kortárs művészeti múzeumai közé tartozik. A Karlsplatz Künstlerhausban található Albertina Modern, mely világszínvonalú modern és kortárs művészetet kínál a látogatók számára, a nemzetközi művészeti teljesítményre és az 1945 utáni Ausztriából származó kortárs művészet sokszínűségére fókuszál gyűjteményében, de kiemelt figyelmet fordít mellette az elmúlt évtizedek különböző politikai, társadalmi és kulturális fejleményeire.

A gyűjtemény alapvetően kortárs filmfelvételekre és fényképes anyagokra támaszkodik. A múzeum további célja, hogy megerősítse Bécs státuszát mint művészeti város, valamint biztosítsa az Albertina globális hatását a széles közönségnek és a jövő generációinak hozzáférést biztosítva a legújabb osztrák művészethez.

Az Albertina Modern jelenlegi kiállításai között szerepel a Wonderland című kiállítás, mely a fantázia utazásával feltérképezetlen világokba kalauzol minket. A kiállítás leírása szerint olyan csodavilágba jutnak a múzeum látogatói, melyben jelenünk múltja találkozik saját jövőjével.

Az Araki című kiállítás Nobuyoshi Araki japán kortárs fotósának életművét mutatja be. Bár Araki munkássága elsősorban aktjairól ismert, művei között sokféle téma megmutatkozik, például a városfotók vagy a csendéletek.