Jason Mott

Fekete író tapasztalatairól szóló regény nyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat

Jason Mott Hell of a Book című, egy fekete író tapasztalatairól szóló szatirikus regénye nyerte el idén az amerikai Nemzeti Könyvdíjat szépirodalmi kategóriában.

A nem fikciós kategóriában a történész Tiya Miles fekete nők generációiról szóló All That She Carried: The Journey of Ashley's Sack, a Black Family Keepsake című kötete lett díjazott, az ifjúsági irodalom mezőnyből pedig Malinda Lo Last Night at the Telegraph Club című könyve nyert.

A 43 éves Jason Mott a kívülállóknak, a furcsáknak, és azoknak ajánlotta a díját, akiket zaklattak és félreértetek. Emellett azoknak is ajánlotta az elismerést, „akik ennek ellenére nem hajlandók kinőni képzeletüket, feladni az álmaikat, csorbítani identitásukat, igazságaikat vagy szerelmeiket, ellentétben sok mással".

A költészeti kategória díját Martin EspadaFloaters című kötetének ítélték oda, a legjobb fordítás díját pedig az Aneesa Abbas Higgins által franciából átültetett Winter in Sokcko, Elisa Shua Dusapin könyve kapta.

Az egyes kategóriák győztesei 10-10 ezer dolláros (3-3 millió forintos) pénzjutalomban részesültek.
A tiszteletbeli díjazottak között volt a japán-amerikai író Karen Tei Yamashita, akit életművéért tüntettek ki, és a népszerű könyvtáros és bestselleríró Nancy Pearl, aki az amerikai irodalmi közösségnek nyújtott kiemelkedő szolgálatért kapott Irodalmi Díjat.

A Nemzeti Könyvdíjak 72. átadását a Nemzeti Könyv Alapítvány rendezte. Akárcsak tavaly, idén is virtuális díjátadót tartottak, hogy a pandémia alatt megkíméljék az írókat az utazástól.

A Nemzeti Könyvdíjat 1950-ben alapították. A kategóriák zsűrijei több mint 1800 pályázó kötetet olvastak el.

Nyitókép: Instagram / blackwriterswin

(MTI)