Scoop, jelenetkép

András herceg botrányos Epstein-interjújából Netflix-film készül

A hírhedt 2019-es BBC Newsnight-interjú, amelyben András herceg megvédte Jeffrey Epsteinhez fűződő kapcsolatait, majd kénytelen volt visszalépni minden nyilvános szerepléstől, a windsoriak valaha volt legnagyobb nyilvános botlásaként írta be magát a történelembe. Most Netflix-film készül belőle.


A Netflix most bemutatta az Interjú a herceggel, eredeti címén Scoop című film első trailerét is, amelyben Rufus Sewell alakítja András herceget (egy időben állítólag Hugh Grant is szóba került a szerepre), Gillian Anderson pedig az interjúkészítő Emily Maitlis-t. A forgatókönyv, amelyet a Your Honor-os Peter Moffat írt, a Scoops: Behind the Scenes of the BBC's Most Shocking Interviews (A BBC legmegdöbbentőbb interjúi a kulisszák mögött) című könyvön alapul. A korona rendezője, Philip Martin rendezi a stábot. A filmben Romola Garai a BBC szerkesztőjét, Esme Wrent és Keeley Hawes András magántitkárát, Amanda Thirsket alakítja.

A bombasztikus beszélgetés, amelyre állítólag II. Erzsébet királynő adott zöld utat, alig néhány hónappal azután került adásba, hogy Epsteint − a befolyásos pénzembert, aki 2008-ban bűnösnek vallotta magát kiskorúak szexre való felbujtásában − holtan találták a börtöncellájában, miközben a szövetségi bíróságon szexkereskedelem vádjával várták a tárgyalást.

Halálát öngyilkosságnak nyilvánították. Maitlisnek nyilatkozva András azt állította, hogy nem emlékszik arra, hogy valaha is találkozott volna Virginia Roberts Giuffre-val, azzal a nővel, aki azt állította, hogy Epstein kényszerítette, hogy lefeküdjön Andrással, és tagadta az ellene felhozott vádakat. András herceg peren kívül megegyezett Giuffre-rel egy állítólagos 12 millió fontos (5,4 milliárd forintos) összegben.

Az interjúval elindult egy lavina. A Times UK arról számolt be, hogy András herceg PR-tanácsadója, Jason Stein két héttel az interjú előtt lemondott, mivel figyelmeztette a herceget, hogy ne vegyen részt az interjúban. Egy, a palotához közel álló forrás azt mondta a Timesnak, hogy szerintük az interjú „a közelmúlt történetének egyik legrosszabb PR-akciója". Több, a yorki herceghez kötődő jótékonysági szervezet elhatárolódott tőle, ami abban csúcsosodott ki, hogy a herceg hivatalosan is úgy döntött, visszavonul a királyi közszerepléstől.

Katasztrofális volt. A borzalmak crescendója volt; egyre rosszabb és rosszabb és rosszabb lett

− mondta András egyik barátja a Vanity Fairnek 2022-ben.

Az Interjú a herceggeláprilis 5-én kerül fel a Netflixre.

Forrás: Vanity Fair

Nyitókép: Netflix