Százmilliók forognak kockán: összecsap a két legnagyobb aukciósház a legendás gyűjtő hagyatékáért

Százmilliók forognak kockán: összecsap a két legnagyobb aukciósház a legendás gyűjtő hagyatékáért

Nemrégiben elhunyt a világ egyik legjelentősebb műgyűjtője, a hagyatékáért pedig két óriáscég, a Sotheby’s és a Christie’s is harcba szállt.


Idén márciusban 102 éves korában elhunyt Emily Fisher Landau, aki korunk egyik legfontosabb műgyűjtője volt, a hagyatékának összege pedig megközelítheti az 500 millió dollárt.

Ezáltal pedig nem meglepő, hogy a két nagyágyú, a Sotheby’s és a Christie’s is meg akarja szerezni a gyűjtemény kezelési jogait, mivel az aukciós piac az elmúlt időszakban igencsak visszaesett.

Ez is érdekelhet: Mi történik pontosan az agyaddal, amikor művészetet nézel?

Az Artnet Intelligence Report szerint a Sotheby's és a Christie's is körülbelül 51 százalékos bevételcsökkenést tapasztaltak az előző évhez képest.

Landau öröksége tehát óriási segítséget nyújthat a győztes aukciósháznak. A néhai gyűjtő lenyűgöző kollekciójában olyan alkotók művei kaptak helyet, mint Mark Rothko, Georgia O'Keeffe, Cy Twombly, vagy épp Andy Warhol.

Az általa alapított és felügyelt Fisher Landau Művészeti Központban 1500 páratlan mű volt megtekinthető, azonban a hölgy egészségügyi állapota miatt a múzeum 2017-ben bezárta a kapuit.

Ő a 2000 előtti gyűjtők tipikus példája, akik hivatásuknak tekintették a gyűjteményük finomítását. Nem csupán azért vásároltak, hogy később pénzt keressenek belőle. Ez egy csodálatosan régimódi hagyomány

– mondta a New York-i kereskedő, Barbara Gladstone a Timesnak.