Vilmos herceg és Katalin hercegné a vörös szőnyegen sétál elegáns ruhában

Ezért hagyta ki eddig a BAFTA-díjátadót Vilmos herceg és Katalin

A 2023-as 76. Brit Filmakadémiai Díjátadóra, a BAFTA-gálára vasárnap este került sor, ahol két év után Vilmos herceg és Katalin hercegné is újra a vörös szőnyegen tündökölt.


A BAFTA-díjátadó vörös szőnyegére özönlöttek a világ minden pontjáról az A-listás hírességek, hogy részt vegyenek a londoni Southbank Centre-ben megrendezett ceremónián, amelynek házigazdái Richard E. Grant és Alison Hammond voltak.

A rendezvényen a királyi család tagjai is részt vettek, ugyanis Vilmos és Katalin, a walesi herceg és hercegnő hivatalosan is megjelentek.

Vilmos herceg jelenléte a 2023-as ünnepségen aligha meglepő, hiszen 2010 óta ő a BAFTA elnöke. De igazából a mostani walesi hercegi pár kihagyta az elmúlt két év díjátadó ünnepséget.

De miért nem jelent meg a királyi pár a 2021-es és 22-es ünnepségen?

A ceremóniától való távolmaradásuk oka igazából roppant egyszerű: a hercegi pár Fülöp herceg halála után kénytelen volt visszalépni a 2021-es részvételtől, 2022-ben pedig napirendi okok miatt utasították vissza a meghívást.

Katalin és Vilmos 2020 óta először vett részt hétvégi ünnepségen, ami különösen fontos esemény volt, mivel ez volt az első BAFTA-díjátadó II. Erzsébet királynő halála óta.

A BAFTA-n megható tisztelgéssel emlékeztek a néhai uralkodóra: Dame Helen Mirren beszédet mondott az emlékére, amelyben köszönetet mondott a királynőnek mindazért, amit a film- és tévéiparért tett.

„70 éves uralkodása alatt találkozott a mozi legnagyobb ikonjaival, és tanúja volt Hollywood aranykorának fejlődésének a blockbusterek születéséig - őfelsége mindent az első sorból nézhetett végig”

– méltatta Dame Helen Miller a néhai királynőt beszédében.

Nyitókép: Getty

(Marie Claire)