Banksy Create Escape című alkotása a readingi börtön falán

Egykori börtönt alakítana művészeti központtá Banksy

Egyik több millió fontot érő sablonja eladásának bevételéből Banksy művészeti központtá alakítana egy üresen álló egykori börtönt a Londontól 55 kilométerre nyugatra lévő Readingben. Az intézményben raboskodott Oscar Wilde is.

Az anonimitását őrző, világszerte ismert művész 12,6 millió fontos (5,4 milliárd forint) ajánlatot tett a börtönre, ezzel túlszárnyalt a readingi városi tanács korábbi ajánlatát. Az értékesíteni kívánt sablon segítségével készítette el Banksy még márciusban a Create Escape című alkotását a börtön külső falára.

A graffiti egy menekülő börtönlakót ábrázol, aki összekötött lepedők és egy írógép segítségével szökik meg éppen az intézményből.

A kép Oscar Wilde-ra utal, aki 1895 és 1897 között töltötte itt börtönbüntetését.

Nem igazán érdeklődtem Reading iránt egészen addig, amíg egy vonatpótló buszon utazva el nem haladtam a börtön mellett. Nagyon ritkán találni egy város közepén egy ilyen megszakítás nélküli, 500 méter hosszú festett falfelületet. Át is másztam az utastársamon, hogy jobban megnézhessem

– nyilatkozta Banksy.

Reading városi tanácsa támogatja Banksy ajánlatát. A bizottság egyik ajánlatát korábban elutasították, a 2013 óta kihasználatlanul álló épületet egy ingatlanvállalkozásnak akarták eladni, de ebből sem lett semmi. Az igazságügyi minisztérium ugyanakkor szkeptikusan reagált Banksy ajánlatára, kijelentették: az ajánlattételi időszak lejárt.

(MTI)

Nyitókép: PA Images via Getty Images / Steve Parsons