Forgatsi kép a Blokád című filmből

Hamarosan taxisok lepik el Budapestet

Felénél jár a Blokád című film forgatása, melyhez rövid előzetes érkezett.

A 2022. október 27-én debütáló film a 31 évvel ezelőtti, budapesti taxiblokád történetét dolgozza fel részben.

Taxisok tüntetnek az Országháznál a drasztikus benzináremelés ellen. A demokráciából hamar kiábrándulva blokád alá vonják a várost, majd hamarosan az egész országot. Az ellenzék melléjük áll és forradalomra buzdít. A köztársasági elnök, a sajtó, a közhangulat velük szimpatizál, a karhatalom pedig magára hagyja a népszerűtlen intézkedések miatt népszerűtlen kormányt.

Antall József, az egykori 56-os forradalmár hirtelen a barikád másik oldalán találja magát. Magára maradtan, frissen műtve, egy kórteremben. Mit tegyen, hogyan, milyen eszközökkel lesz képest ezt a helyzetet megoldani?

– áll a film leírásában.

A Blokád nemcsak a taxisblokád négy napjának krónikája: a kulisszák mögötti küzdelmekbe, alkukba, és a válságot kezelő, a demokráciáért küzdő miniszterelnök magánéletébe enged bepillantást.

A film forgatókönyvét Köbli Norbert írta, rendezője Tősér Ádám. Antall Józsefet két színész formálja meg, miután a két idősíkban játszódó történet betekintést enged a pályakezdő tanárként, az 1956-os forradalomban is résztvevő Antall életébe, és beavat a taxisblokád idején a barikád túloldalán álló, a válság megoldásán dolgozó kormányfő érzéseinek, döntéseinek hátterébe is. A 24 éves Antallt ifj. Vidnyánszky Attila, míg 58 éves énjét Seress Zoltán formálja meg.

Nyitókép: Filmpositive / Szvacsek Attila