Brian Cox

Első filmjét rendezi a 75 éves Brian Cox

A Glenrothan sztorija némileg hasonlítani fog az Utódláséhoz, melyben a színész a rideg, tekintélyelvű Logan Royt alakítja.

Sosem késő alkotni, valószínűleg ezt Brian Cox is így gondolja, aki 75 évesen készíti el élete első nagyjátékfilmjét. A magyar nézők által leginkább az Utódlás című sorozatból ismert színész nemcsak rendezője, de szereplője is lesz Glenrothan című filmjének, mely elmondása szerint melyet „szerelmes levélnek Skóciának", írja a Variety.

Bár ez Cox első egészestés alkotása, de korábban már rendezett egyszer, ő készítette az HBO Óz című sorozatának egyik epizódját 2000-ben.

A skóciai kisvárosban játszódó Glenrothan két elidegenedett testvér találkozásának történetét meséli el szülőföldjükön. A két férfi utoljára anyjuk temetésének napján beszélt, amikor az apjukkal folytatott erőszakos eszmecserét követően a fiatalabb testvér elhagyva otthonát, Amerikába ment.

Negyven évvel később a testvérek végre újra találkoznak hazájukban, abban a kisfaluban ahol a családi vállalkozás, a Glenrothan whiskey főzde, is található.

„A Glenrothan tisztelgésem azon elemek előtt, amelyek Skóciát olyan rendkívüli országgá teszik, ahol a föld vibrálása és fensége a szenvedélyen és a vágyon keresztül jut kifejezésre – amelyet a skótok mélyen gyökerező humora és az abszurd felfogása egyensúlyoz ki. Olyan filmet szeretnék készíteni, amiben minden elem egyesül, hogy megmutassam a szülőföld iránti mély szeretetemet"

– mondta Cox.

A projektet David Ashton skót színész-író Jeff Murphy forgatókönyvíróval közösen jegyzi, gyártója a Lionstgate és a Keeping Faith londoni produkciós cég.