Buddha szobor

1,5 millió dolláros Buddha-szobrot loptak egy Los Angeles-i galériából

A biztonsági felvételek tanúsága szerint a 120 centiméter magas, több mint 100 kilós szobrot hajnalban lopták el, miután a tolvaj egy bérelt furgonnal tolatott be a galéria felhajtójára, és áttörte a kaput.

A Los Angeles-i Barakat Galériából ellopott, az Edo-korszakból származó bronz Buddha-szoborról Paul Henderson, a galéria igazgatója azt állítja, hogy ez az első lopás a galériában a 12 éves szolgálati ideje alatt.

Barakatnak Los Angeles mellett Londonban, Hongkongban és Szöulban is van galériája. Los Angeles-i raktárában afrikai fafaragványokat, japán terrakotta tetőcserepeket és más kőszobrokat tartanak. A vandál azonban kifejezetten a Buddhát vette célba, a galéria „értékes darabját”, amely feltehetően egy templom központi elemének készült.

„Annyira megbecsülöm. Az otthonom hátsó udvarán volt, és amikor beköltöztem ebbe a galériába, a galéria hátsó udvarára tettem, hogy mindenki megcsodálhassa és élvezhesse”

– mondta Fayez Barakat galériatulajdonos a KTLA-nak.

Barakat a szobrot több mint 55 évvel ezelőtt szerezte meg, és elmondása szerint nincs még egy olyan darab a világon, amelyhez hasonló lenne. Úgy véli, a lopás valószínűleg előre megfontolt volt, mivel a szobor kiemelkedő helyen van, és más tárgyakat nem loptak el.

Paul Henderson nem hiszi, hogy van még egy ilyen szobor a piacon bárhol.

„Több mint egy méter magas, üreges öntött bronzból készült, és lenyűgöző darab. Esztétikailag igazán lenyűgöző, és megdöbbentő látni, hogy egy ilyen darab eltűnik.”

A galéria egyelőre nem válaszolt az ARTnews megkeresésére.