Picasso egy másik festménye alá rejtett, A magányos görnyedő aktja című képe

Rejtett Picasso-aktra találtak egy festmény alatt

Mesterséges intelligencia, fejlett képalkotó technológia és 3D-nyomtatás segítségével egy kuporgó nő meztelen portréját fedezték fel egy Picasso-festmény felszíne alá rejtve.

Az Oxia Palus nevű cég Pablo Picasso egy elrejtett munkájára lelt A vak ember étele című 1903-as festményében, írja a CNN. Az aktot XRF képalkotó-és képfeldolgozó szoftver segítségével tárták fel, majd 3D nyomtatási technológia segítségével vászonra nyomtatták.

A The Lonesome Crouching Nude (A magányos görnyedő aktja) címet viselő képet az Oxia Palus több mint egy évszázad után alkotta újra.

Ma már komplex rendszereink vannak, amelyek segíthetnek jobban megérteni történelmünket és kultúránkat. [...] Az akt Picasso kék korszakából, a karrierje elejéről származik, és a művész nem akarta volna átfesteni az alakot. Abban az időben, amikor Picasso A magányos görnyedő aktot és A vak ember étkezését festette, szegény volt, és a művészi anyagok drágák voltak, ezért valószínűleg vonakodva festette át az egykori művet.

– mondta George Cann, az Oxia Palus egyik alapítója, aki hozzátette, reméli, hogy Picasso örülne annak a kincsnek a megismerésében, amelyet elrejtett a jövő generációi számára, és amely 48 évvel halála után és 118 évvel a festmény elrejtése után újra látszik.

A mű szerdától vasárnapig a londoni Deeep AI Art Fair kiállításon lesz látható.