Colin Firth a Büszkeség és Balítélet című BBC minisorozatban 1995-ben

Elárverezik Colin Firth ikonikus ingét a Büszkeség és balítélet-ből

Aki látta a BBC 1995-ös Büszkeség és balítélet című minisorozatát, annak valószínűleg örökre az agyába vésődött egy bizonyos jelenet.



A sorozat 4. epizódjában a Colin Firth által alakított Mr. Darcy a birtokán, Pemberley-ben lévő tóban mártózik meg fehér ingjére vetkőzve. A házba visszatérve, csuromvizesen összefut váratlanul Elizabeth Bennettel (Jennifer Ehle).

Bár a tó jelenet nem szerepel az eredeti Jane Austen-regényben, annyira ikonikussá vált, hogy talán az is ismeri, aki egyszer sem látta a sorozatot.

Sőt, A Bridgerton család egy jelenete egyfajta tisztelgés a sorozat előtt: A második évad egyik részében Lord Anthony Bridgerton szintén ingestül veti bele magát a vízbe, melyből aztán teljesen átázva mászik a partra.

Jó hír a rajongók számára, hogy Darcy fehér ingje árverésre kerül az Invaluable online aukciósház jóvoltából. A ruhadarab kikiáltási ára 5500 font (kb. 2,5 millió forint).

A szerencsés licitáló nemcsak a combig érő, fehér vászoninget kapja meg, amelyen a címke valóban azt írja, hogy „Wet Shirt” (vizes ing), hanem Firth többi, az említett jelenetben viselt ruhadarbját is: a muszlin nyakkendőt, a pamutbársony nadrágot, a csíkos bársony mellényt, a szürke gyapjú frakkot, valamint a fekete csizmát. Emellett egy Firth-ről készült, dedikált fénykép is jár ezek mellé.

Dinah Collin, a sorozat jelmeztervezője szerint a jelenet eredetileg nem így szerepelt a forgatókönyvben, úgy tervezték, hogy Firth meztelenül jelenik meg, de ez akkoriban nem ment volna át a BBC szerkesztőin.

Emellett Firth maga sosem úszott a tóban, mivel a stáb attól tartott, hogy a színész elkap valami betegséget a koszos vízben, ezért egy dublőrrel végeztették el a merülést, a színésszel pedig, egy londoni stúdióbeli medencében vették fel a víz alatti felvételeket.

Az online árverésre március 5-én, helyi idő szerint délután 1 órakor kerül sor.

(Mentalfloss)

Nyitókép: Profimedia