Michelangelo Buonarroti Dávid szobra a firenzei Galleria dell'Accademia-ban

Meglepő helyen került össztűz alá a Dávid-szobor

Ismét forrnak az indulatok Michelangelo Dávid-szobra miatt, ezúttal pedig néhány plakát bőszítette fel a hatóságokat.


A már említett plakátok egy olyan reklámkampány részei, amelyek a Glasgow belvárosában található Barolo éttermet hivatottak promótálni. A plakáton Dávid egy szelet pizzát evett, és a kép a következő szlogennel volt ellátva:

Olaszosabb már nem lehet.
A glasgow-i metró reklámfelületeit kezelő cég elutasította a Barolo által benyújtott, eredetileg kivágott képet Dávidról, ami egy második átdolgozásra késztette a céget, miután az olasz zászlót ábrázoló matricák az ágyékrészen „valójában nem voltak elég nagyok"

– mondta Nadine Carmichael, a a Barolót is képviselő vendéglátóipari csoport, a DRG Group értékesítési és marketing vezetője a BBC-nek.

Ez is érdekelhet: Özönlenek a látogatók Firenzébe a Dávid szoborhoz a floridai botrány után

A DRG Group igazgatója, Mario Gizzi szerint „megdöbbenéssel" fogadták a hatóságok visszajelzését.

Ez egy világszerte elismert műalkotás. Az iskolákban tanítják. Az emberek a világ minden tájáról elutaznak, hogy megnézzék azt. Ez már nem az 1500-as évek, hanem 2023. Tényleg azt mondjuk, hogy a glasgow-iak nem tudják elviselni, hogy egy meztelen szobrot lássanak?

– mondta a férfi a skóciai The Herald nevű újságnak.

A Barolo végül beleegyezett a változtatásokba, és a végleges plakátokon már a márványszobor derékban levágva szerepelt.

Nem ez volt mostanság az első eset, hogy Michelangelo műve a középpontba került: néhány hónappal ezelőtt Hope Carrasquillának, egy Tallahassee-i iskola igazgatójának le kellett mondania a szülők nyomása miatt, miután a hatodik osztályosoknak megmutatott egy olyan fotót, amelyen a Dávid-szobor volt látható.

Az olaszok azonban nem hagyták szó nélkül az esetet, Carrasquilla és családja később meghívást kapott, hogy személyesen is megtekinthesse a szobrot a firenzei Galleria dell'Accademia-ban.

Forrás: ARTnews

Kép: Getty Images