Michelangelo Buonarroti Dávid szobra a firenzei Galleria dell'Accademia-ban

Özönlenek a látogatók Firenzébe a Dávid szoborhoz a floridai botrány után

Megrohamozták a turisták Michelangelo Dávid-szobrát Firenzében kedden, miután egy floridai iskolában felháborodtak azon, hogy az igazgatót lemondásra kényszerítették a reneszánsz mesterművet bemutató tanóra miatt érkezett panaszok miatt.

A turisták – sokan közülük tavaszi szünetre érkező vagy külföldön tanuló amerikaiak – szelfiket készítettek az óriási márványszobor előtt, amely a bibliai Dávidot ábrázolja, meztelenül, vállán hevederrel, kezében kővel, készen a Góliát elleni harcra.

A szobornak otthont adó firenzei Galleria dell'Accademia kedden nyitotta meg újra kapuit a heti hétfői zárva tartás után, és mind a turisták, mind a helyiek nem tudtak túllépni a vitán.

„Ez a történelem része. Nem értem, hogyan lehet azt mondani, hogy ez pornó”

– mondta az ohiói Isabele Joles az AP-nek, aki iskolai csoportjával francia és olasz művészetet tanul.

Joles és más látogatók arra reagáltak, hogy a Tallahassee Classical School tanácsa múlt héten lemondásra kényszerítette Hope Carrasquilla igazgatót, miután egy hatodik osztályos művészeti osztályban megmutatta a Dávid szobor képét.

Carrasquilla úgy véli, hogy a testület őt vette célba, miután három szülő panaszt tett, mert nem értesítették őket előre arról, hogy meztelen képet fognak mutatni, egy harmadik pedig pornográfnak nevezte az ikonikus szobrot, amelyet a reneszánsz szobrászat csúcsának tartanak. Az iskola egyik szabályzata előírja, hogy a szülőket előzetesen értesíteni kell a tanított „vitatott” témákról.

A hétvégén mind Firenze polgármestere, mind a múzeum igazgatója hitetlenkedésének adott hangot a balhé miatt, és meghívást küldtek a leváltott igazgatónak és az iskolai közösségnek, hogy nézzék meg a szobrot.

„A nyugati kultúra gyökereiről beszélünk, és a 'Dávid' a csúcs, a szépség csúcsa”

– fogalmazott Cecilie Hollberg múzeumigazgató egy keddi interjúban, miközben turisták söpörtek el mellette, akik szelfiket készítettek a szoborral.

A vita nem csak Firenzében volt beszédtéma. Hétfő este Tallahassee-ben nagy tömeg jelent meg az iskolatanács ülésén, ahol a Dávid-szobor vitájával kapcsolatos nyilvános hozzászólások több mint egy órán át tartottak. Néhány szülő és tanár kritizálta a testületet, sőt Barney Bishopot, a döntéshozó tanács elnökét felszólították, hogy vonuljon vissza.

Bishop ezt visszautasította, és azt mondta, hogy a májusi mandátumának végéig elnök kíván maradni, majd még egy évet a testületben tölteni. Az öt kuratóriumi tagot maguk választják, nem a szülők, és hároméves megbízatásuk van. Cara Wynn új igazgató elmondta az iskolaszéknek, hogy a David-vita kezdete óta kilenc diák hagyta el az iskolát, de hárman beiratkoztak.

Bár az adófizetők finanszírozzák és tandíjmentes, a Tallahassee Classical a helyi iskolakörzettől szinte teljesen függetlenül működik, és az állami iskolai tanterv alternatíváját kereső szülők keresik fel. Az óvodától a 12. osztályig mintegy 400 diák jár a hároméves intézménybe, amelynek már a harmadik igazgatója van.

Az iskola a Hillsdale College által kidolgozott tantervet követi, amely egy konzervatív keresztény iskola Michiganben, és amellyel Ron DeSantis floridai kormányzó gyakran konzultál oktatási kérdésekben.

A floridai oktatási minisztérium azonban elhatárolódott a vitától és az iskola döntésétől.

„A Dávid-szobornak művészi és történelmi értéke van. Florida ösztönzi a klasszikusok és a klasszikus művészet oktatását, és nem tiltaná meg a tanításban való használatát. A Tallahassee-i Klasszikus Iskolában az ügy az iskola és egy alkalmazott között zajlik, és nem az állami szabály vagy törvény hatása”

– áll a minisztérium közleményében.

Nyitókép: Getty Images / Roberto Serra - Iguana Press