Salvador Dalí 1966. május 24-én Barcelonában, Spanyolországban

Előkerült Dalí megsemmisültnek hitt, 10 millió dolláros viaszszobra

Az alkotást a szürrealista művész születésének 118. évfordulóján mutatták be egy hawaii galériában.

Sokáig elveszettnek hitték Salvador Dalí viaszszobrát, melyet nemrég újra felfedeztek. Az 1979-ben, egy évtizeddel a művész halála előtt elkészült alkotás, mely a művész egy 1951-es festményén alapul, a keresztre feszített Jézust ábrázolja egy víztömeg felett. Mindkettőnek a Keresztes Szent János Krisztusa címet adták.

A művet szerdán, Dalí 118. évfordulóján tárta a nyilvánosság elé a hawaii Maui szigetén található Harte International Galleries.

A szobor mintaként szolgált, amelyből platina, arany, ezüst és bronz kiadások százai készültek. A szakértők azonban azt feltételezték, hogy az eredeti viaszfaragvány – egy sokkal törékenyebb tárgy – megsemmisült.

„A Harte International Galleries történelmünk során számos Keresztes Szent János Krisztus domborműves szobrot értékesített, de senki sem gondolta, hogy az eredeti mű – amelyet egy idősebb Dalí készített viaszból – még mindig létezik”

– idézi a galéria társtulajdonosa, Glenn Harte nyilatkozatát az Artnet.

A szobor, mint kiderült, csupán egy raktárban volt, nem semmisült meg. Az elmúlt négy évtizedben egy Dalíhoz közel álló magángyűjtő páncéltermében volt elhelyezve, ráadásul még abban az eredeti plexiüveg burkolatban is őrizték, amelyet a művész tervezett hozzá.

Harte és csapata már kapcsolatban állt a névtelenségét megőrizni kívánó gyűjtővel egy művészeti könyv beszerzése miatt, amikor tavaly év végén értesültek a szobor létezéséről. Megvásárolták a művet, melynek az Elveszett viasz címet adták neki, és most először állítják ki.

Ami az értékét illeti, a galéria 10-20 millió dollárra becsülte a művet, bár egy képviselője szerint nem eladó. Egy ilyen értékbecslés természetesen feltételezi, hogy a szobor törvényes. Nicolas Descharnes, a galéria által felkért Dalí-szakértő szerint pedig az.

Descharnes – aki Dalí régi titkárának a fia – Carlos Evaristo ikonográfiai szakértővel való konzultációt követően hitelesítette a művet.

„Az elveszett viasz felfedezését követően a Harte Galleries találkozott Descharnes-szal és Evaristóval a spanyolországi Avilában, ahol egy 14. századi szerzetes, Spanyol Szent János ihlette a keresztre feszített Krisztus első, mennyei látványt nyújtó lenyomatának megrajzolását. Evaristo szenvedélyesen szerette, hogy a szobor Krisztus keresztre feszítésének fejlődését háromdimenziósan ábrázolja, ezért kapta ugyanazt a nevet, mint Dalí valaha készült legjelentősebb vallásos műve, a Keresztre feszített Szent János Krisztusa, amelyet 1951-ben, 28 évvel a szobor megformálása előtt festett”

– fogalmazott Harte.

Nyitókép: Getty Images / Jack Mitchell