Károly és Diána 1983-ban

Elkelt: Diána hercegné fekete bárányos pulóvere rekordösszegért lelt új gazdára

Elkelt a híres, Diána hercegné által viselt fekete bárányos pulóver, messze a becsült ár felett.


80 ezer dollárra (28,7 millió forint) becsülték, és végül 1 143 000 dollárért (411 millió forint) kelt el egy név nélküli online licitáló által – írja az Artnet News. A Sotheby's New York online árverését nagy várakozás előzte meg amióta kiderült, hogy az ikonikus darabra is sor kerül.

A hatalmas összeg messze felülmúlta a Diána által viselt ruhadarabok eddigi rekordját is, amelyet a Sotheby's januárban 604 800 dollárral (217 millió forint) állított fel.

A Sally Muir és Joanna Osborne brit tervezők Warm & Wonderful márkájának kötött ruhadarabja élénkpiros, és fehér bárányokkal díszített, kivéve az elején feltűnően látható magányos fekete bárányt. Diána a pulóvert Károly herceg egyik pólómeccsén viselte először 1981 júniusában, nem sokkal azután, hogy a pár bejelentette eljegyzését.

Di\u00e1na pul\u00f3vere a Sotheby's \u00e1rver\u00e9s\u00e9n

Fotó: Getty Images

A ruhadarabot hamarosan világszerte utánozni kezdték, és megindultak a találgatások arról, hogy a dizájnnak mélyebb jelentése lehet Diána számára, például a királyi családban elfoglalt helyével kapcsolatban.

A gyapjúpulóvert két levéllel együtt adták el, amelyek dokumentálják, hogy később, még ugyanazon a nyáron a pulóver ujja kissé megsérült, és Diána magántitkára, Oliver Everett visszaküldte a Muir and Osborne cégnek, kérve annak javítását vagy cseréjét. A hercegné számára egy új változatot kötöttek, négy évtizeddel később azonban Muir és Osborne rátaláltak Diána eredeti pulóverére a padlásukon lévő dobozban.

Több mint 26 évvel 1997-ben bekövetkezett tragikus halála után Diána személyes tárgyai továbbra is óriási értékkel bírnak a gyűjtők számára. Az év elején a válásáról két közeli barátjának írt magánlevelek közel 175 ezer dollárért (63 millió forint) keltek el egy aukciósházban az angliai Cornwallban. Januárban Kim Kardashian heves licitháborút nyert, hogy 197 453 dollárért (71 millió forint) megszerezze az Attallah-keresztet, egy egyedi, ametisztekkel és gyémántokkal kirakott ékszert, amelyet Diána 1987-ben viselt egy jótékonysági gálán.

Nyitókép: Getty Images