Mickey és Minnie egerek

Miért visel a legtöbb régi Disney-karakter fehér kesztyűt?

Már sokaknak szemet szúrhatott, hogy a régi mesefigurák öltözködésében van valami közös, mégpedig, hogy fehér kesztyűt viselnek. Már-már megszokott a látvány, ennek ellenére nagyon furcsa jelenségről van szó. De miért rajzolták így őket?


Mickey és Minnie egerek, valamint Goofy és Pinocchio csupán néhány azon karakterek közül, akiknek nem csak az alkotójuk személye — Walt Disney — közös, hanem egyarán viselik az ikonikus kézmelegítőt. Szakértők szerint ez egyáltalán nem a kor divatjának vagy technológiájának tudható be, ezeknél viszont egy sokkal egyértelműbb oka van.

John Canemaker animációtörténész elmondása szerint még a mai filmiparban és a rendelkezésre álló modern eszközökkel is rengeteg olyan jelent van a mesefilmekben, melyeken szeretnek időt spórolni az alkotók. Régen ez hatványozottan jelen volt az szakmában, így egyedi módszereket alkalmaztak a munkálatok során.

Ezek közé tartozott az a technika is, mely során az egyenes szögek helyett kerek éleket használtak, mert azokat hatékonyabb volt ismételten megrajzolni. Ezeket a — lényegében körként ábrázolt — végtagokat azonban nehéznek bizonyult elkülöníteni a test többi részétől a fekete-fehér képernyőkön, főleg, amikor mozgásban voltak.

Itt jött képbe a fehér kesztyűk használata. Mint sok más úttörő ötletet a rajzfilmek világában, erről is úgy tartják, hogy Walt Disney alkalmazta először Mickey egér megformálása közben. Amikor 1929-ben elkészítette a The Opry House-t, az egyik jelenetben már a ruhadarabbal volt látható, azelőtt viszont csak fekete körként tűntek fel a kézfejei.

„Azok a fehér kesztyűk igazán kiemelik a nagy gesztusait és emberinek tűnnek tőle. Elvégre ő egy egér”

— olvashatjuk a Southern Living cikkében.