Kristin Davis, Sarah Jessica Parker és Cynthia Nixon az És egyszer csak című sorozat forgatásán New Yorkban, 2021-ben

És egyszer csak...elkezdődött az új Szex és New York-évad forgatása

Forog az És egyszer csak... második évada, melyben érzelemből, humorból, na, meg divatból sem lesz hiány.


A tavaly debütált És egyszer csak... bemutatása után nem sokkal arról keringtek a hírek, hogy az HBO máris berendelte a sorozat folytatását. A hírt azóta megerősítették, sőt, már forog is a második évad, melyből egy egész galériányi fotót hoztunk, valamint némi visszatekintést az előző évadra és azt is összeszedtük, mit lehet tudni a folytatásról.

Bár az már most biztos, hogy Samantha az új évadban sem tűnik majd fel, Carrie, Miranda és Charlotte azonban újult erővel térnek vissza.

„Örülök és izgatott vagyok, hogy még több történetet mesélhetek el ezekről az élénk, merész karakterekről, akiket ezek az erőteljes, csodálatos színésznők alakítanak”

– nyilatkozta korábbanMichael Patrick King, a sorozat alkotója.

Hol is tartunk a sztoriban?

Az első évad fogadtatása elég vegyes volt, mi sem voltunk oda érte, többek között azért sem, mert a Szex és New York készítői mintha mindent be akartak volna pótolni, amire az eredeti sorozatban nem figyeltek, ráadásul nagyon pc-k akartak lenni, de pont ettől már-már paródiába csapott át egy-egy jelenet.

Az előző évad szirupos eleje után irtó gyorsan, az első rész végén beütött a valóság, Carrie élete szerelme, Big szívinfarktusban meghalt. A nő a sorozat további részében ebből a traumából próbál felállni, melyben régi és új barátnők segítenek neki, miközben maguk is kisebb-nagyobb problémákkal néznek szembe. Hogy Mr. Bignek miért kellett meghalnia, azt King korábban azzal magyarázta, elismeri, hogy egy kicsit kegyetlen módját választotta a férfi kiírásának, de ez emlékeztet minket arra, hogy ez már nem a Szex és New York, ez már az És egyszer csak…

„Mr. Bignek szívproblémája volt – már a Szex és New Yorkban is – és ennyi. Ennyi azt élet. Carrie sem tud ezzel mit kezdeni. „Ismerve” Carrie-t, nem voltak íróként félelmeim, hogy Mr. Biget kiírom a sorozatból, mert Carrie-t mindig is foglalkoztatták a létkérdések. Folyamatosan egzisztenciális kérdései voltak azzal kapcsolatban is, hogy miért nem tudnak együtt lenni Mr. Biggel. És most már nem tudnak együtt lenni. Igen, ez végleges. Azért választottam ezt a drasztikus dramaturgiai lépést, mert a valóságot szeretném megmutatni. Az élet néha kíméletlen. Foglalkoztat az is, hogy mi történik az emberekkel, amikor kicsúszik a lábuk alól a talaj"

A sorozatban megjelenik az öregedéssel kapcsolatos félelem, új szerelem felé kikacsintás, szexuális orientáció megkérdőjelezése és transzneműség is, talán több csavar is, mint amennyi elbír a sorozat. Az évad viszonylagos happy enddel és kereken zárul a legtöbb szereplő részére, ezért is nagy kérdés, kell és lehet-e még folytatni a Szex és New Yorkot?

Metoo, halál, szereplők közötti feszültség

A sorozatot nem kímélték szomorú vagy éppen kínos események a forgatás idején. A Stanfordot alakító Willie Garson összesen három részben tűnt fel, a forgatás idején hunyt el, de betegségéről még a legtöbb stábtag sem tudott. Alig az új évad indulásakor került a hírekbe a Biget alakító Chris Noth állítólagos zaklatási botránya (négy nő vádolta meg szexuális zaklatással), melyre elég gyorsan reagált a stáb: a három főszereplő, Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon és Kristin Davis közösen kiadott nyilatkozatában támogatásukról biztosította a Noth-ot vádoló nőket.

Ezen túlmenően, az És egyszer csak... stábja úgy döntött, kivágják a színész utolsó jelenetét a sorozatból. Big ugyanis még visszatért volna egy jelenet erejéig a záróepizódban, amikor Carrie Big hamvait a Szajnába szórja Párizsban, miközben a férfi „visszatér” hozzá. A műsor kreatív csapata azonban állítólag megállapította, hogy a férfi megjelenése nem szerves része a jelenetnek, a finálét pedig még akkor zárták le, amikor Nothról megjelentek a szexuális zaklatással kapcsolatos első hírek.

Ha ez nem lett volna elég, az új részekben nem szereplő Kim Cattrall, aki korábban Samanthát alakította, azt állította, hogy bár nem is vállalta volna el a szerepet, de a készítők nem is vették fel vele a kapcsolatot a lehetséges folytatást illetően. A színésznő elmondása szerint ugyanúgy értesült a megjelenésről, mint bárki más.

Cattrall ráadásul nem is tartotta jó ötletnek, hogy Big meghalt, mivel szerinte „egy ilyen sokkoló esemény után nehéz azt feltételezni, hogy a sorozat védjegyének számító könnyed hangulat és ironikus humor a régi formájában térhet vissza, és Carrie barátai nem tojáshéjon fognak lépkedni az összetört főhős körül”.

Mit tudunk a folytatásról?

Az HBO Max idén márciusban megerősítette, hogy jön a népszerű spin-off második évada. Sarah Jessica Parker idén szeptemberben egy Instagram-oldalára posztolt képpel tudatta, hogy kezdődik az új évad forgatása. A fotón a forgatókönyv fedőlapja látszik, a cím azonban ki volt satírozva.

Úgy tűnik, a Miranda fejét elcsavaró Che Diazt alakító Sara Ramirez is visszatér a folytatásban, a színész is posztolt arról, hogy készül a sorozat második évada.

Michael Patrick King a Hollywood Reporter-nek elmondta,

„Örülök és izgatott vagyok, hogy még több történetet mesélhetek el ezekről az élénk, merész karakterekről, akiket ezek az erőteljes, csodálatos színésznők alakítanak.”

Sarita Choudhury, aki Carrie új barátnőjeként tűnt fel az És egyszer csak... előző évadában, az Entertainment Tonightnak korábban elmondta, hogy kitart a második évad mellett.

„Épp a minap gondoltam arra, hogy „vajon”. Mert van egy pont, amikor tudatják veled, hogy lesz-e vagy sem, és mi még nem vagyunk ezen a ponton. Arra gondoltam, „Istenem, remélem, hogy lesz.” És arra is gondoltam, hogy amikor új karaktereket hozunk be, és elkezdjük megalapozni, és mindenki hozzászokik, hogy mindannyian felnőttünk, Carrie is felnőtt. Úgy érzem, hogy a második [évad] lenne képes csak beleugrani abba, hogy kik is ők valójában, szemben azzal, hogy a közönség hozzászokjon ahhoz, amit lát. Szóval örülnék egy második évadnak, de tényleg nem tudom”

2022 októberében derült ki, hogy Tony Danza színész Che apjaként fog feltűnni a sorozatban, melynek forgatása már elkezdődött.

Novemben Parkert több rajongó is látta, amint az első SATC-filmből ismert ikonikus Vivienne Westwood esküvői ruhájában száguld New Yorkban. Nem sokkal később a sorozat hivatalos Instagram-oldalán osztottak meg egy fotót, melyen a színész ugyanebben a ruhában van, azzal az aláírással: „Déjà vu?”.

Ráadásul Parker mellett Davis is feltánik az egyik fotón, így elég biztos, hogy az is egy forgatáson készült.

Ha pedig ez sem lenne elég, egyre több hír kering arról, hogy Aidan Shaw, Carrie másik nagy szerelme is visszatér az új évadban. Hogy az új évad mikor és hány résszel debütál, arról egyelőre nincs információ, de van mit várni, az biztos!