carrie bradshaw

Túlzottan felvilágosult, szexmentes, de nyomokban szerethető volt az új Szex és New York

Az És egyszer csak... premierjét úgy vártuk, mint a messiást, aztán vegyes érzelmekkel néztük a decemberben debütáló sorozatot. Ma reggel bemutatták a finálét, erős mondatokkal, meglepő húzásokkal és esendő hibákkal búcsúztunk a barátnőktől, és némi spoilererrel!A tavalyi év egyik legnagyobb szenzációja volt a Szex és New York felélesztése, hónapról hónapra csepegtették az infókat, hogy ki tér vissza és ki nem (Kim Cattrall háborúskodása és Willie Garson halála némileg beárnyékolta a produkciót), és a forgatásról is rendszeresen érkeztek rajongói lesifotók. A decemberi premiert azonban már jóval mérsékeltebb lelkesedéssel néztük végig – itt írtunk az És egyszer csak... bemutató két epizódjáról.

Az új barátnők kérdése

A készítők belengették, hogy Nicole Ari Parkert fogják az eredeti szereplők triójához hozzácsapni, a Samantha után maradt űrt pótolandó. Bár Ari Parker karaktere, Lisa valóban feltűnt, korántsem kapott a híresztelésekhez méltóan fontos szerepet. Sőt, úgy tűnik, Carrie, Miranda és Charlotte is a saját, jelenlegi élethelyzetéhez megfelelően választott egy-egy új barátnőt, akik körülbelül egyforma fontossággal jelentek meg.

Vagyis épp, hogy jelentéktelenségükkel elvesztek: a tipikus kiegészítő karakterek semlegességével maradtak jelen végig, akiknek alig tudtunk meg valamit az életéből, és kizárólag azért voltak jelen, hogy megerősítsék a főhősöket egy-egy döntésükben. És persze, hogy színesítsék a felhozatalt: az eredeti sorozatot rengeteg kritika érte a diverzitás teljes hiánya miatt, így érkezett három gyönyörű, sikeres és magabiztos, színesbőrű nő.

Seema ötvenes szingli, akárcsak Carrie, akivel együtt próbálják keresni a helyüket az online randizás világában. Lisa gazdag műkedvelő helikopteranyuka, akit már a sorozatban is "black Charlotte"-ként neveztek – és tényleg az, Nya pedig Miranda új, emberi jogi harcos énjéhez illő jogi professzor. Ez viszont sokkal töredékesebbé tette a dinamikát, és még ha életszerű is, hogy idővel változik a baráti körünk, mégis, a három nő szövetségére épülő sorozatban furcsa volt látni, hogy egy randi után Carrie a néhány hónapja megismert Seemát hívja fel szívesebben Mirandáék helyett.

Túltolt píszí

És ha már a diverzitásnál járunk: az És egyszer csak... egyik legnagyobb gyengesége a szinte már karikatúraszerűen túltolt polkorrektsége. Természetes, hogy húsz év elteltével mások az elvárások egy sorozatot illetően, ami az egyenjogúságok és mások tiszteletét illeti, ám ha tényleg ilyenek a New York-i értelmiség mindennapjai, akkor bizony bajban vagyunk. A három barátnő folyamatosan retteg a cancel culture rémétől, hogy bármit mondanak, a társadalom páriái lesznek. Napjaink egyik legproblémásabb társadalmi kérdése épp a cancel culture, amit viszont érdemesebb lett volna összetettebb módon megmutatni.

Így csak annyit láttunk, hogy ezek az egyébként művelt, okos, tájékozott és nem kirekesztő nők csetlenek-botlanak a szavaikkal a "mai fiatalok" előtt.

És egyszer csak eljött az utolsó rész – spoilerekkel folytatjuk!

and just like that hbo gif Giphy

Aztán az évad közepefelé Carrie randizós élete újraindult, és ezzel közelebb kerültünk az eredeti sorozat hangulatához. Persze, az eltelt két évtized és a csalódás Carrie-t is sokkal bizonytalanabbá és biztonságkeresőbbé tette, ezért a választása egy szintén özvegy, kedves, rendes tanárra esett. Hol vannak már a menő politikusok, motoros írók és egyéb menő arcok, akiket a harmincas éveiben vitt haza? Persze azért a visszafogott romantikázás mellett itt is kerültek elő bizarr és vicces dolgok: ahogy a korábban említett politikus azt szerette volna, hogy Carrie lepisilje, a tanár véletlenül lehányta, miután mindketten túl sokat ittak, hogy oldják a házastárs halála utáni első randi kínos feszültségét.

Charlotte gyerekeivel való küzdelme a gengersemlegessé coming outolt Rock "they mitzvah"-jában csúcsosodott ki, aki nem volt hajlandó részt venni a szertartáson, így Charlotte maga vált a 13 éveseknek szánt ceremónia főszereplőjévé. Belső motivációk és érzések tekintetében róla tudjuk meg a legkevesebbet a tíz rész során.

Az évek és az évad alatt Miranda volt az, aki a legnagyobbat változott: félredobta a házasságát (ami a jelek szerint már évek óta halott volt), hogy a szintén gendersemleges Che-vel (Sara Ramirez) lovagoljon el a naplementébe – vagyis jelen esetben Hollywoodba. Több döntése is furcsának tűnt a részek során, olyan "nem mirandásnak", mi is hiányoltuk a régi cinikus, racionális karaktert. Ám a fináléban elég jó védőbeszédet adott elő az egykori vállalati ügyvéd. Miután Carrie felrótta neki, hogy de hát ő már száz éve ismeri, Miranda kifakadt:

"És? Akkor már nem változhatok egy kicsit sem? Vagy nagyot? Vagy nem változhatok vissza megint, ha úgy tetszik? Muszáj a saját merev szabályaimat követnem, amíg meg nem halok?"

Mindez a nézőnek is szólt: miért várjuk el, hogy húsz évvel és egy tönkrement házassággal később is ugyanolyan döntéseket hozzon? Mire végre a megszokott, korábbi pimasz stílusban a vécéről előkerülő transznemű rabbi fogalmazza meg, hogy akármi is a bajuk, oldják meg, mert egy kívülállónak is tök egyértelmű, hogy ugyan a barátságok időnként kihívások elé állítják az embert, mégis különleges, ami köztük van – egy üzenet, ami az eredeti szériában is végig hangsúlyosabb volt, mint a helyes pasik. De azért azt se felejtsük el, hogy két évtizeddel ezelőtt Hamupipőke cipője a másik lábon volt: a 6. évadban épp Miranda szegezett gonosz kérdéseket Carrie-nek, amikor az bejelentette, hogy Párizsba költözik az orosz szerelmével. "Mit fogsz ot csinálni? Croissant-t enni?"

De hová lett Aidan?

A tavalyi év során belengetett visszatérő színészek névsorában ott volt Carrie no. 2. szerelmét alakító John Corbett is, így részről részre egyre izgatottabbá válva vártuk, hogy mikor tűnik fel a szexi bútorkészítő, és vajon újra nála vigasztalódik-e majd a főhősünk. De Aidan nem volt sehol! Aztán ahhoz képest, hogy a házassága alatt Carrie a nem túl jól sikerült második mozifilmben milyen simán megcsókolta Aident, az évad utolsó részében már nehezebben vette rá magát, hogy elcsattanjon az első, özvegysége utáni csók is azzal a bizonyos "biztonságos" tanárral. Bár Corbett azt nyilatkozta, hogy több részben is szerepel majd, már ott gyanúsnak kellett volna lennie, hogy nem volt ott a premierbulin, és végül egyetlen pillanatra sem tűnt fel. Vajon ez a készítők szándékos félrevezetése volt, vagy a színész magánakciója, hogy fürdőzhessen egy kicsit a show-t övező szenzációban?

Bye-bye Big

szex es new york carrie bradshaw parizsban

Fotó: HBO

Bár már hónapokkal ezelőtt kiszivárogtak a fotók, ahogy Big és Carrie Párizsban andalognak, az előbbi karakter alakítója, Chris Noth a premier után kipattant szexbotránya miatt a készítők kénytelenek voltak kivágni a sorozat egyik főszereplőjének, Carrie nagy szerelmének utolsó jelenetét a záróepizódból. Ami ráadásul azért is jött ki különösen rosszul, mert épp Big hamvait szórta szét a Szajnában, az "ő hídjuknál". A korábbi tervek szerint visszaemlékezéseket is láthattunk volna a párosról, így talán több értelmet és súlyt kapott volt a helyszín, persze attól még fájdalmas volt a látvány, ahogy Carrie nagyestélyiben, egy Eiffel-torony alakú retikülből útjára engedte a hamvakat. Lehet, hogy jobb lett volna, ha az egész botrány még hamarabb kiderül, legalább megkíméltek volna bennünket Mr. Big halálának szívszorító látványától.

A jövő azonban biztató, és minden sötét tónus ellenére pozitív felhanggal zárult az évad, melyről egyelőre nem tudjuk biztosan, hogy az utolsó-e. Carrie saját podcastot kapott, és a jelek szerint képernyőn kívül, de újra találkozott Samanthával, Miranda szerelmes, Charlotte pedig talán egy kicsit megpróbálta mérsékelni a családjával szembeni elvárásait, hogy úgy fogadja el őket, ahogy vannak.

Bónuszként pedig a záró pillanatokban Carrie végre egy szenvedélyes csókot is kapott a podcastproducerétől – vajon ez valaminek a kezdete?

Összességében pont ugyanaz volt a probléma az És egyszer csak...-kal, mint az összes többi felélesztett sikersorozattal: hogy nem lehet húsz évvel később pont ugyanonnan folytatni. Az eredeti széria óriási elvárásokat épített fel bennünk: az HBO-s sorozat már a maga korában is legendássá vált korszakalkotó, szabadszájú, bicskanyitogató stílusával – gondoljunk csak bele, hogy néhány évvel azelőtt még a Szomszédokat néztük, mennyire más világ volt ez! Persze a készítők is tudták ezt, ezért körülbelül mindent megváltoztattak a felélesztett részekre: a harmincasból ötvenessé váló barátnők körül megkomolyodott az élet, és ezáltal a korábban alapvető pimasz hangvételnek is már csak a nyomait láthattuk, a szex is szinte teljesen kiveszett, és csak a New York maradt. De még így is jó volt nézni, és jó volt tudni, hogy alakult a barátnők sorsa az elmúlt évtizedekben, az viszont eléggé valószínű, hogy a sorozatok Hall of fame-jébe az új széria nem fog bekerülni, az eredetivel ellentétben.

Nyitókép: HBO