San Lorenzo bazilika

Megnyílik Michelangelo „titkos szobája" a látogatók előtt Firenzében

Az olaszországi Firenze városának útikönyvei már régóta jegyzik, hogy a San Lorenzo bazilikában található egy titkos szoba, amelyet feltehetően Michelangelo festett ki, amikor a reneszánsz mester 1530-ban két hónapig bujkált a pápa elől.


A kamra, amely a Medici-kápolnák múzeumának része (a Bargello múzeum öt helyszínének egyike), most először lesz látogatható a nagyközönség számára.

Az új kijárat munkálatainak befejezése és a biztonsági előírásokhoz való igazodás érdekében végzett átalakítások lehetővé teszik Michelangelo titkos szobájának megnyitását − ez egy rendkívül lenyűgöző hely, de rendkívül kényes a szűk hely miatt és a falakon található szénrajzok védelmének szükségessége miatt

− mondta Massimo Osanna, az olaszországi múzeumok főigazgatója egy nyilatkozatban.

A Stanza Segreta, vagyis a „titkos szoba" lenyűgöző rajzait 1975-ben fedezték fel újra. Ekkor bízta meg Paolo Dal Poggetto, a Medici-kápolnák múzeumának akkori igazgatója Sabino Giovannoni restaurátort azzal, hogy próbálja megtisztítani a templom mauzóleuma alatti szűk kamra falainak egy részét, amelyet Michelangelo tervezett 1520-ban.

A körülbelül 10 méter hosszú, 3 méter széles és 2,5 méter magas folyosót szén tárolására használták, amíg 20 évvel ezelőtt le nem zárták. Csak egy keskeny lépcsőn lehetett megközelíteni egy csapóajtó alatt, amely egy szekrény alatt volt elrejtve, egy halom használaton kívüli bútor és dekoráció között.

Az eredeti terv az volt, hogy a múzeumból egy új turista be- és kijáratot hozzanak létre. De Giovannoni felfedezése mindent megváltoztatott: a két réteg vakolat alatt nagyméretű, szénnel és vörös krétával készült, egy rajzmester magabiztosságával és könnyedségével kivitelezett szangvinikus rajzok rejtőztek.

Abban a pillanatban, ahogy belépsz abba a szobába, egyszerűen elakad a szavad

− mondta Paola D'Agostino, a Bargello Múzeum igazgatója a New York Timesnak, hozzátéve, hogy ahogy a szemed alkalmazkodik a gyenge fényhez, „elkezded látni a különböző rajzokat és a különböző rétegeket".

De miért zárkózott be Michelangelo ebbe a földalatti helyiségbe, ahol egyetlen ablak engedi be a fényt az utcáról?

Abban az időben tért vissza a száműzetésből művész fő mecénása, a Medici család, miután 1527-ben egy populista felkelés megdöntötte őket. Mivel Michelangelo a köztársasági kormány megbízásából dolgozott a város erődítéseinek felügyeletében, VII. Kelemen pápa − a család tagja − halálra ítélte.

Michelangelo a bazilika alatt rejtőzött el, hogy meghúzza magát, amíg újra a pápa kegyeibe nem férkőzött. Szerencsére a Mediciek végül két hónappal később megbocsátottak Michelangelónak, feloldották a halálos ítéletet, és megengedték neki, hogy elhagyja (frissen feldíszített) rejtekhelyét, és folytassa a munkát a család síremlékein a bazilikában.

A legtöbb tudós egyetért abban, hogy a kamra vázlatai Michelangelo munkájának tűnnek.

A titkos szobába továbbra is csak korlátozottan lehet bejutni. A múzeum mindössze 100 db 32 eurós (12 ezer forintos) jegyet tesz elérhetővé hetente, négyfős csoportok számára 15 perces időpontokra. Az egyes látogatások között 45 perc szünet van, hogy a művek ne legyenek túlságosan kitéve a fénynek.

Forrás: Artnet News

Nyitókép: Getty Images