franciaországi könyvesbolt

Új jogszabállyal védené meg könyviparát Franciaország az Amazontól

Az új jogszabály minimális szállítási díjat írna elő az új könyvek esetében, így védené a francia kormány a független könyvesboltokat.

Sophie Fornairon független könyvesboltja túlélte az Amazon felemelkedését egy francia törvénynek köszönhetően, amely megtiltja az új könyvek árengedményét, de szerinte az óriáscég szállítási árainak drasztikus lenyomása sem tesz jót a hozzá hasonló üzleteknek, írja a Reuters.

A Párizs központjában található Canal Bookstore-t üzemeltető Fornairon most abban reménykedik, hogy az új jogszabály, amely minimális kiszállítási díjat határozna meg a könyveknek, még tovább növeli a versenyt a szomszédos boltok Amazon elleni harcában.

„Ez egy igazságos visszatérés az egyenlő versenyfeltételek felé. Nem fenyeget az a veszély, hogy egyhamar bezárunk, de az Amazon folyamatos harcot folytat"

– mondta.

Az Amazon szerint a parlament által elfogadott, de még be nem iktatott jogszabály büntetné azokat a vidéki területeken élőket, akik nem tudnak könnyen felkeresni egy könyvesboltot, és a szállításban bíznak.

A könyvek minimális szállítási költségének előírása rontaná a fogyasztók vásárlóerejét"

– fogalmazott az Amazon a Reutersnek adott nyilatkozatában.

Franciaországban 2019-ben 435 millió könyvvet adtak el, ennek több mint húsz százalékát online vásárolták meg. Az ország 3300 független könyvesboltjának piaci részesedése lassan csökken az online kiskereskedők, például az Amazon, a Fnac és a Leclerc versenye miatt, írja a lap.

A francia törvény tiltja az ingyenes könyvszállítást, melyet Amazon egy kiskapuval, egyetlen centi felszámításával került meg. A helyi könyvesboltok általában körülbelül 5-7 eurót kérnek egy könyv szállításáért.

A francia Kulturális Minisztérium szerint az Amazon árképzési stratégiája egyetlen szolgáltató piaci részesedésének növekedését eredményezte, így a törvényre azért van szükség, hogy szabályozzák az online könyveladásokon belüli torz versenyt és megakadályozzák a monopólium kialakulását.

Az Amazon keményen lobbizott a jogszabály ellen, attól tartva, hogy a francia lépés precedenst teremthet – mondta a szenátor.

A francia könyvesboltok javarészt a városokban működnek, az Amazon szerint a könyvek online értékesítése viszont lehetővé tette a fogyasztók számára, hogy lakóhelyüktől függetlenül egyenlő hozzáférést kapjanak.

Arra a kérdésre, hogy mikor lép életbe az új jogszabály, a Kulturális Minisztérium azt válaszolta, még korai lenne megmondani.