Frida Kahlo

A Frida Kahlo-védjegy jogtalan használatáért perlik az Amazon eladókat

A Frida Kahlo Corporation március 4-én két pert indított online kereskedők ellen, hogy véget vessen a Kahlo-védjegy jogosulatlan felhasználásának.


A cég, amely a védjegy tulajdonosa, azt követeli, hogy az Amazon eladók vagy mondjanak le minden olyan nyereségről, amelyet az ő hamisított képmásából szereznek, vagy fizessenek 2 millió dollárt „a védjegyek minden egyes hamisított felhasználásáért" − írja a Courthouse News.

Az alperesek képei, műalkotásai és származékos művei gyakorlatilag azonosak és/vagy lényegében hasonlítanak a Frida Kahlo-művekre. Ez a magatartás sérti a Frida Kahlo-műveket, és az amerikai védjegyjogot

− írta a cég az elsődleges panaszában.

Frida Kahlo − aki egyébként meggyőződéses antikapitalista volt − 1954-ben végrendelet nélkül halt meg, így a mexikói vagyonjogi törvények értelmében unokahúga, Isolda Pinedo Kahlo örökölte a művésznő vagyoni jogait. Isolda Pinedo Kahlo lánya, Maria Cristina Romeo Pinedo 2003-ban kapott meghatalmazást e jogok felett. A következő évben megalakult a Frida Kahlo Corporation, amelynek elsődleges célja a „Frida Kahlo" márka licencelésének és forgalmazásának biztosítása világszerte. A panamai székhelyű társaság több mint két tucat, Kahlo márkájához kapcsolódó védjegyet ellenőriz.

A vállalat a perben azt állítja, hogy az online kereskedők „fiktív neveket" használtak, hogy az Amazonon és más online kereskedelmi platformokon termékekkel házaljanak, és ezeket a termékeket egy „közös forrásból" szerezték be.

Barbie bab\u00e1k h\u00edres n\u0151kr\u0151l, k\u00f6zt\u00fck Frida Kahlo is

Fotó: Profimedia

Nem ez az első alkalom, hogy a Frida Kahlo Corporation megpróbál jogi kontrollt gyakorolni Kahlo márkája felett. 2018-ban a Frida Kahlo Corporation keresetet nyújtott be az Egyesült Államok dél-floridai kerületi bíróságán Kahlo dédunokahúga, Maria Cristina Romeo Pinedo és lánya, Mara de Anda Romeo ellen, védjegybitorlással vádolva őket. A felek között régóta dúló feszültség azt követően tört ki, hogy a Mattel piacra dobott egy Kahlo-t ábrázoló Barbie babát.

A művésznő rokonai egy mexikói bíróságon azzal érveltek, hogy a cégnek nincs engedélye arra, hogy Kahlo képét felhasználja a játéksorozathoz, amely a történelem inspiráló nőalakjai előtt tiszteleg. A bíró az ő javukra döntött, és elrendelte, hogy a játékgyártó és a mexikói áruházak ne árulják tovább a babát. A Mattel állítólag engedélyt kapott a panamai székhelyű Frida Kahlo Corporationtől, „amely minden joggal rendelkezik".

Ezeket a jogi csatározásokat Kahlo saját politikai öröksége bonyolítja. Miután feleségül ment Diego Riverához, aktívan tevékenykedett kommunista és antiimperialista körökben. Az Egyesült Államok és Európa kapitalista rendszereivel szemben is kritikus volt, mindkettőről megvetően írt magánlevelezésében.

Forrás: Artnews

Nyitókép: Profimedia