Golden Globe-díj-átadó

Golden Globe 2023: ők a legesélyesebbek a kategóriák jelöltje​i közül

A Golden Globe-díj-átadót a tavalyi évben a színészek bojkottálták, a televíziós csatornák pedig levették a műsorról. Ennek ellenére 2023-ban újult erővel tér vissza a gála. Alábbi cikkünkben összefoglaljuk, kik a legesélyesebbek a jelöltek közül.


A korábbi évek botrányaival kapcsolatban már írtunk egy cikket, ahol összefoglaltuk a Golden Globe-bal szemben felhozott vádakat. Többek között meg lehet említeni, hogy a díjazottakat megszavazó bizottságban nem képviseltethették magukat a különböző etnikumok. Az idei évben még mindig nem tudtak tisztázni minden felhozott kritikát, azonban a gála hivatalosan is visszatér a képernyőkre.

Az eseményt január 11-én hajnalban lehet majd megtekinteni. Na de kik a legesélyesebbek a díjakra? Nézzük is végig a kategóriákat!

Legjobb film, dráma

A jelöltek között szerepel James Cameron legújabb filmje, az Avatar: A víz útja, a Top Gun: Maverick, az Elvis, valamint A Fabelman család és a Tár. Ebben a kategóriában valószínűleg a klasszikusok csatája lesz megfigyelhető, hiszen két népszerű alkotásnak is megjelent a folytatása. Képi világ alapján a Top Gun: Maverick, illetve az Avatar második része is megérdemelné a díjat, de valószínűleg James Cameron munkája kerül majd ki győztesen a viadalból.

Legjobb film, vígjáték vagy musical

A kategória jelöltjei közül feltehetően a Minden, mindenhol, mindenkor győzedelmeskedik majd, hiszen egy fordulatos, nehezen követhető, elgondolkodtató tartalomról van szó, amely mellett a többi versenyző eltörpül. Ennek ellenére sokan összeszedetlennek, kapkodónak, túl hosszúnak, valamint egy bizonyos pont után már nagyon idegesítőnek érezhetik, így joggal ítélhetnék oda A sziget szellemeinek az elismerés.

Legjobb rendező

Amennyiben az előző pontban tett jóslat kudarcba fulladna és mégsem a Minden, mindenhol, mindenkor nyerne, akkor legalább a legjobb rendezésért járó díjat oda lehetne ítélni Dan Kwannek és Daniel Scheinert-nek ezért a filmért. Már csak azért is, mivel egy nagyon jól megkomponál filmélményt kreáltak, így joggal szállhatnak szembe Hollywood nagyágyúival, például Baz Luhrmannal (Elvis), Cameronnal (Avatar 2) és Spielberggel (A Fabelman család). Az utóbbi még nagy vetélytárs lehet a kategóriában.

A legjobb színészi alakítás egy mozifilmben, musicalben vagy vígjátékban

Szinte biztosra lehet venni, hogy Colin Farrell viszi majd haza a Golden Globe-díjat ebben a kategóriában. Korábban már számos szerepében megmutatta tehetségét, azonban igazán díjnyertes alakítása még nem nagyon volt. Éppen itt az ideje, hogy elismerjék a munkásságát A sziget szellemei miatt.

Legjobb női alakítás filmben, dráma

A versenyben van Ana de Armas a Szösziért, amiben Marilyn Monroe-t keltette életre, valamint Viola Davis (The Woman King – A harcos), Michelle Williams (A Fabelman család), valamint Olivia Colman (A fény birodalma) és Cate Blanchett (Tár) is. Kétségtelen, hogy a Golden Globe szavazótársasága odáig van de Armas munkásságáért, hiszen 2020-ban a Tőrbe ejtve című filmjéért is jelölést kapott.

Nem lennénk meglepve, ha a Szöszi vinné el a díjat, hiszen egy fantasztikus alakítást láthattunk benne, a korábbi — kétes megítélésű — jelölése után viszont a társaság elfogultnak tűnne de Armassal szemben. Éppen ezért mondjuk azt, hogy a másik esélyes Michelle Williams.

Legjobb női alakítás filmben, vígjátékban vagy zenés filmben

Michelle Yeoh hosszú és kiemelkedő pályafutása miatt a legesélyesebb versenyző a mezőnyben, illetve a Minden, mindenhol, mindenkorban nyújtott alakításával meggyőzhette a zsűritagokat. Mellette Lesley Manville és Emma Thompson (Minden jót, Leo Grande)is hasonló érvek mentén válhat méltóvá erre az elismerésre.

Legjobb mellékszereplő

Ke Huy Quan gyereksztárként vált ismerté, akinek sajnálatos módon a karrierje nagyon lelassult, miután elérte a felnőttkort. Ennek ellenére a Minden, mindenhol, mindenkorban betöltött szerepéért megérdemelné a Golden Globe-ot, viszont a mezőnyben nagyon sok vetélytársa van. Az Independent cikkében leírtak alapján Barry Keoghan (A sziget szellemei) tűnik még esélyesnek.

Legjobb női mellékszereplő

A kategóriában feltűnik Angela Bassett a Fekete Párduc második részében nyújtott alakításáért, Kerry Condon A sziget szellemei miatt, illetve mellettük még Carey Mulligan, Dolly De Leon és Jamie Lee Curtis neve is. Nem szeretjük ismételni magunkat, de ebben a felosztásban is a Minden, mindenhol, mindenkor szereplője győzedelmeskedhet, vagyis Jamie Lee Curtis. Fontos megjegyezni viszont, hogy ez talán a legnehezebb mezőny idén, hiszen két veterán színésznő, egy feltörekvő tehetség, illetve egy kiemelkedő karakterszínész is van itt.

Végezetül pedig a legjobb sorozatok kategóriájában feltehetően a Különválás nyer majd díjat. Annak ellenére, hogy a Better Call Sault és az Ozarkot is idén jelölhetik utoljára. Úgy tűnik, hogy a Különválás még a Trónok harca előzménysorozatánál, a Sárkányok házánál is jobban megérdemli az elismerést, tehát szerintük ő a legvalószínűbb nyertes.

Minisorozatok közül nagyon szeretnénk azt mondani, hogy a Jeffrey Dahmer-sztori vagy a Pam és Tommy a legesélyesebb, viszont egyértelműen A Fehér Lótusz tűnik kiemelkedőnek a jelöltek közül.

Nyitókép: Getty