Halloweeni töklámpások a szabadban

Így készítsd el a tökéletes halloweeni töklámpást

Az alábbi útmutató segítségével lépésről-lépésre megtudhatod, hogyan készítsd el a lehető legjobb töklámpást.


A tökfaragás a Halloween egyik legfontosabb része, amióta az ír bevándorlók a 19. század végén és a 20. század elején az Egyesült Államokba bevitték ezt a hagyományt. Sokan hazánkban is faragnak sütőtököt, melyet dekorációs elemként helyeznek ki otthonukban.

Az alábbiakban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan válasszuk ki a megfelelő tököt, hogyan faragjuk azt, és hogy milyen eszközökre lesz hozzá szükség. Akár klasszikus töklámpást, akár csak egy vicsorgó formát szeretnénk faragni, ezek a tippek hasznosak lehetnek.

1. lépés: Kezdjük a megfelelő tökkel. Válasszunk friss tököt, amelynek erős a szára, nincs rajta karcolás vagy horzsolás és lapos az alja, hogy ne guruljon el faragás közben.

2. lépés: Alulról kezdjük a vágást, ne felülről. A tető alulról történő vágása segít megelőzni, hogy a tök oldala később beomoljon.

3. lépés: Ha felülről faragjuk ki a tököt, vágjuk ki a fedelet ferdén, így nem fog beesni a tök belsejébe, amikor visszatesszük a tetejére, mint egy egyenes, felfelé és lefelé irányuló vágásnál. Ehhez egy csontozó kést a legjobb használni.

T\u00f6kl\u00e1mp\u00e1st k\u00e9sz\u00edt\u0151 f\u00e9rfi k\u00e9z

Fotó: Shutterstock

4. lépés: Kanalazzuk ki az összes gyümölcspépet. A tök kibelezéséhez vásárolhatunk kifejezetten ehhez való speciális eszközt, de egy fagylaltkanál is működőképes. Vékonyítsuk a leendő arcforma belső falát 1¼ hüvelyk vastagságúra, így könnyebb lesz átszúrni a héjat.

5. lépés: Először készítsünk vázlatot egy papíron. Ha méretre rajzoljuk a töklámpás arcot, Natiello szerint használhatjuk mintaként, csak ragasszuk rá a tök elejére, és egy villával vagy ceruzával szúrjunk lyukakat a faragni kívánt vonalak mentén. Használhatsz tökfaragó készletet is, amely tartalmaz filctollat, kaparót, vágószerszámokat és előre elkészített mintákat is.

6. lépés: Tartsuk a tököt az ölünkben, így könnyebb megrajzolni a vonásokat, ha az arc felnéz ránk. A faragáshoz fogazott konyhakést érdemes használni, de a bonyolult minták elkészítéséhez kipróbálhatunk egy kisebb fűrészt is. Ügyeljünk arra, hogy ne vágjunk ferdén.

7. lépés: Kezdjük egyszerű, nagyobb, durva vágásokkal. Ha először a nagy tökdarabokat szedjük ki, később még visszatérhetünk és kitisztíthatjuk a minta széleit.

8. lépés: Használjuk fel kreatívan a maradékokat, készítsünk belőlük például nyelvet, pipát vagy hajdíszt.

9. lépés: Tartsuk frissen a sütőtököt. Érdemes a vágott élekre vazelint kenni, hogy lezárja a nedvességet, ami segít, hogy a faragott tök tartós legyen. Ha a tök néhány nap múlva még mindig fonnyad, áztassuk arccal lefelé hideg vízben nyolc órán át.

10. lépés. Gyújtsuk meg. Helyezzük a gyertyá(ka)t a tökbe, mielőtt meggyújtanánk. Használhatunk karácsonyi fényeket is gyertya helyett, a kísérteties megjelenés érdekében a villogó típusút.

11. lépés: Készítsünk kéményt. Hagyjuk a fedelet néhány percig a tökön, amíg a gyertya ég. Ezután készítsünk egy kis lyukat ott, ahol a fedél megfeketedett.

12. lépés: Szórjunk fahéjat a fedél belsejébe, így, amikor meggyújtjuk a gyertyát, a lámpásnak olyan illata lesz, mint a sütőtökös pitének.

(Good Housekeeping)

Nyitókép: Shutterstock