Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész, jelenetkép

6 Harry Potter-jelenet, amit kihagytak a filmekből, pedig nem szabadott volna

Amikor a Harry Potter-regényeket népszerű, nagy bevételt hozó filmekké adaptálták, a filmes feldolgozás legnagyobb akadályát most is az jelentette, hogy helyet találjanak a regények szerteágazó cselekményének egy játékfilm hosszban.


Sajnos az időkorlát miatt a történetet össze kellett zsugorítani, és több kulcsjelenetet ki kellett hagyni. Ezek között van néhány olyan is, amelynek kihagyása kissé zavarossá teszi a filmeket azok számára, akik korábban nem olvasták a könyveket. Az alábbiakban a regények olyan meghatározó pillanatai következnek, amelyeknek helyet kellett volna kapniuk a filmekben.

​1. A Főnix Rendjének kviddicsszezonja

A kviddicsszezon teljesen kikerült az ötödik filmből, ami nagy kár, hiszen a regényben fontos szerepet játszik. Ron Weasley kapusként csatlakozott a csapathoz, a távozó kapitány, Oliver Wood helyére, ami óriási lehetőség volt Ron számára, hogy kilépjen Harry árnyékából. Amikor a Griffendél megnyeri a kviddics-kupát, Ron viszi győzelemre őket. Ez a diadalmas karakterfejlődés sajnos az idő rövidsége miatt kimaradt, ami nagy kár, mert így Ronnak kevesebb dolga marad a filmadaptációban.

​2. Peter Pettigrew halála

A Halál ereklyéi 1. részben Peter Pettigrew − aljas halálfaló, aki elárulta Harry szüleit, és később segített Voldemortot visszaváltoztatni emberi alakba − haláljelenete merőben eltér a regénytől. A film során a házimanó, Dobby hátulról elkábítja Pettigrew-t, és ő összeesik. Valójában nem halhat meg, hiszen a házimanók nem követhetnek el gyilkosságot. A következő részben azonban Pettigrew egyszerűen eltűnik, és soha többé nem hallani felőle. A bántó ebben az, hogy a regényekben a halála több könyvön keresztül épül.

​3. Az ikertükör

@thewizardingguide The Two Way Mirror #harrypotter ♬ original sound - The Wizarding Guide

Amikor Sirius odaadja Harrynek az ikertükör egyik felét a Főnix Rendjében, Harry elteszi, és megfogadja, hogy nem fogja használni. Nem is sejti, hogy a tükör milyen fontos szerepet fog játszani az utolsó regény cselekményében. A Főnix Rendjének filmadaptációja teljesen kihagyja a tükröt, mert akkoriban nem tűnt fontosnak. Amikor a tükör megjelenik az utolsó filmben, eredetét és jelentőségét nem magyarázzák meg, így a regényeket nem olvasó nézők teljesen tanácstalanok maradnak.

​4. A Trimágus tusa nyereménye

A Trimágus-tusa kihagyása, amelynek győztese pénzjutalomban részesül, olyan hiányosságot jelent a filmekben, amelyet könnyen ki lehetett volna küszöbölni. Amikor Harry megnyeri a tornát, 1000 galleon pénzdíjat kap, ami jelentős összeg. Harry, aki annyira feldúlt, miután szemtanúja volt Cedric Diggory halálának, hogy az egész vagyont a Weasley ikreknek, Frednek és George-nak adja. Ebből a pénzből az ikrek a következő regényben meg tudják nyitni a viccboltjukat. A filmekben a pénznyereményre soha nem történik közvetlen utalás, ezért itt logikátlannak tűnik, hogy a 17 éves ikrek hirtelen akkora örökséggel rendelkeznek, hogy saját boltot nyitnak.

​5. A félvér herceg

A Félvér Herceg becenév először Harry hatodik évfolyamos bájitaltan könyvében jelenik meg, ahol egy diák alternatív irányzatokat fűzött a bájitalkészítéshez, amelyek kiválónak bizonyulnak. Később kiderül, hogy a Herceg nem más, mint Harry bájitaltanára, Piton.

Ezzel szemben a filmadaptációban a beszédet, amit Piton Harrynek mond a csatájuk során, nagyrészt kivágták, és csak annyi marad meg, hogy Piton a kastélyból menekülve kimondja, hogy „én vagyok a Félvér herceg". Így a közönség tanácstalan maradhat a cím jelentését illetően.

​6. Hollóháti Helga diadémja

A Félvér herceg egy jelenetében Harry sietve elrejti a terhelő bájitaltankönyvet, és belép a Szükség Szobájába. A szobában talál egy mellszobrot parókával és tiarával, egy furcsa kombinációt, amiről tudja, hogy emlékezni fog rá. Atiaráról kiderül, hogy az utolsó horcrux: a Hollóhát eltűnt diadémja. Sajnos a filmváltozatban Harry soha nem találkozik a tiarával. Ez arra késztette a filmkészítőket, hogy a végső filmben változtattak a történeten. Ahelyett, hogy Harry rájönne, hol van Hollóháti diadémja, mert már látta korábban, képes „megérezni", hogy hol van, mivel a szívverése alapján ráhangolódik a helyére.

Forrás: HowStuffWorks

Nyitókép: Profimedia