Frida Kahlo és Diego Rivera

7 szerelmes levél a történelemből, aminél még nem olvastunk romantikusabbat

A szerelmes levelek írása őskori gyakorlatnak tűnhet egy olyan korban, amikor a hajnali 2 órás „még ébren vagy?" szöveget „romantikusnak" minősítjük. Pedig a nem is olyan távoli múltban még a kézzel írt, forró szerelmet tükröző prózai vallomás volt a norma.



És nem csak az érzékeny művész típusok fejezték ki ily módon az érzéseiket. A történelem tele van fájdalmasan szép romantikus levelekkel egykori királyoktól, elnököktől és hadvezérektől. Hogy kicsit felmelegítsük a Tinderrel edzett szívünket, összeszedtük minden idők legékesszólóbb szerelmes leveleit.

​1. Ernest Hemingway Marlene Dietrichnek

Ernest Hemingway \u00e9s Marlene Dietrich

Fotó: Getty Images

A Nobel-díjas amerikai író, Ernest Hemingway termékeny, magabiztos író volt, aki sztoikus férfiasságáról volt híres. Marlene Dietrich színésznőhöz írt leveleiben azonban a sebezhetőbb oldalát is megmutatta. Hemingway 1949 és 1959 között mintegy 30 levelet írt Dietrichnek, a legjobb barátnőjének. „El sem tudom mondani, de valahányszor átöleltelek, úgy érzem, hogy otthon vagyok" − írta az egyikben. (Dietrich lánya, Maria Riva egy New York Times-cikkben azt állította, hogy ők ketten csupán közeli barátok voltak).

​2. Napóleon Joséphine-nek

Nap\u00f3leon \u00e9s Josephine

Kép: Getty Images

Bonaparte Napóleon francia császár, aki uralkodóként kegyetlenségéről volt ismert, rendelkezett egy lágyabb oldallal is. Feleségéhez, Joséphine-hez írt leveleiben olyan sebezhető oldalát fedi fel, amely nagyravágyó katonai céljaiban nem volt fellelhető. De mielőtt ellágyulnál: amikor kiderült, hogy a nőnek nem lehet gyermeke, elvált tőle. Ennek ellenére még évekkel a különválásuk után is írt Joséphine-nek. Íme egy levél, amelyet néhány hónappal a házasságkötésük után fogalmazott meg neki:

Mióta elhagytalak, állandóan lehangolt vagyok. Az a boldogságom, hogy a közeledben lehetek. Szüntelenül felelevenítem emlékezetemben simogatásodat, könnyeidet, szeretetteljes törődésedet. A páratlan Joséphine bájai folyamatosan égő és izzó lángot gyújtanak szívemben. Mikor leszek képes a kínzó gondoktól megszabadulni, hogy minden időmet veled tölthessem, csak arra a boldogságra gondolva, hogy szerethetlek, és ezt bizonyíthatom neked.

​3. Frida Kahlo Diego Riverának

Diego Rivera  \u00e9s Frida Kahlo

Fotó: Getty Images

Nem titok, hogy Frida Kahlo és férje, művésztársa, Diego Rivera viharos kapcsolatot ápoltak, de a Riverához írt szerelmes leveleiben csak intenzív szerelem tükröződik. Kahlo Riverához írt levelei a pár kapcsolatának 27 évét ölelik fel. A Frida Kahlo naplójában található egyik levélben Kahlo így ír:

Semmi sem hasonlítható a kezedhez, semmi sem hasonlítható a szemed zöld-aranyához. A testemet napokig te töltöd ki. Te vagy az éjszaka tükre. A villám heves villanása. A föld nedvessége. A hónaljad ürege az én menedékem. Ujjaim a véredet érintik. Minden örömöm az, ha érzem, hogy virágkútadból élet fakad, amit az enyém tart, hogy betöltse idegeim minden útját.

​4. Beethoven és az ő „Halhatatlan Kedvese"

Beethoven

Kép: Getty Images

Beethoven „Halhatatlan Kedvesének" kiléte, akinek az ikonikus zeneszerző és zongoraművész 1812-ben több levelet is írt, máig rejtély. Maguk a levelek azonban egy epikus szerelmi történet igen eleven képét festik le. Sok történész úgy véli, hogy Beethoven „szerelme" egy Antonie Brentano nevű diplomata lánya volt, mások Brunszvik Teréz húgára, Jozefinre esküsznek. Egy halála után talált levelében ezt írta:

Már az ágyban Hozzád szállnak gondolataim, én Halhatatlan Kedvesem, itt-ott vidáman, azután ismét szomorúan, várva a sorstól, meghallgat-e bennünket?

​5. George H. W. Bush Barbara Bushnak

Barbara Bush \u00e9s George H. W. Bush

Fotó: Getty Images

A néhai amerikai elnök, George H. W. Bush meglepően romantikus volt. 1942-ben, a második világháború kitörésekor Bush jelentkezett a haditengerészethez, és amíg a tengerentúlon állomásozott, leveleket írt akkori barátnőjének, Barbara Pierce-nek is. Az egyetlen fennmaradt levélben Bush örömmel magyarázta el, hogyan képzeli el a pár jövőjét:

A szavaknak könnyen kellene jönniük, és röviden és egyszerűen el kellene mondanom neked, hogy milyen kétségbeesetten boldog voltam, amikor kinyitottam az újságot, és megláttam az eljegyzésünk bejelentését, de valahogy nem tudok mindent elmondani egy levélben, amit szeretnék. Szeretlek, drága, teljes szívemből, és tudni, hogy te is szeretsz engem, az életemet jelenti. Hányszor gondoltam már arra a mérhetetlen örömre, amely egy napon a miénk lesz. Milyen szerencsések lesznek a gyermekeink, hogy olyan édesanyjuk lesz, mint te.

​6. Ronald Reagan Nancy Reagan-nek

Ronald Reagan \u00e9s Nancy Reagan

Fotó: Getty Images

Ronald Reagan egy másik volt elnök, akinek romantikus írásai említésre méltóak. Reagan (aki akkoriban Kalifornia állam kormányzójaként tevékenykedett) 1972-ben, a 20. házassági évfordulójuk előtt feleségének, Nancy-nek romantikus hangvételű üzenetet írt, amelyben kifejezte iránta érzett halhatatlan szerelmét:

A lényeg az, hogy nem akarok nélküled élni a következő 20 évben, vagy 40-ben, vagy akárhányban. Már nagyon megszoktam, hogy boldog vagyok, és nagyon szeretlek téged.

​7. VIII. Henrik Boleyn Annának

VIII. Henrik \u00e9s Boleyn Anna

Fotó: Getty Images

VIII. Henrik, aki 38 évig volt Anglia királya, titkos, romantikus levelek gyűjteményét írta szerelmének, Boleyn Annának, amelyek máig fennmaradtak. Henrik despotikus uralkodó volt, hat feleséggel, melyek közül kettőt lefejeztetett, köztük Annát is. De nagyon romantikusnak is volt, ami azokból a levelekből is kiderül, amelyeket Annának írt többéves udvarlásuk alatt.

De ha megkérlek, hogy megtedd az igazi hűséges szerető és barátnő hivatalát, és testeddel és szíveddel átadod magad nekem, aki a leghűségesebb szolgád leszek és voltam, (ha szigorod nem tiltja) megígérem, hogy nemcsak a nevet adom neked, hanem azt is, hogy egyetlen szeretőmnek foglak tekinteni, minden mást rajtad kívül kizárva gondolataimból és vonzalmaimból, és csak téged szolgállak. Kérlek, adj teljes választ erre a goromba levelemre, hogy megtudjam, mire számíthatok. Ha pedig nem tetszik, hogy írásban válaszolj, jelölj ki egy helyet, ahol szóbeli választ kaphatok, és én odamegyek.


Forrás: Glamour

Nyitókép: Getty Images