Hunyadi (A holló felemelkedése)

Világpremier: Cannes-ban debütál a nagyszabású Hunyadi-sorozat

A várva várt epikus sorozat, a Hunyadi (a nemzetközi piacon: Rise of the Raven, azaz A holló felemelkedése) világpremierjére a cannes-i Mipcom vásáron kerül sor október 22-én. A Babilon Berlin és a Sáskaraj mögött álló Beta Film és Robert Lantos producer (Napfény, Eljövendő szép napok, Eastern Promises – Gyilkos ígéretek) közös munkáját már mindannyian kíváncsian várjuk.


A Beta Film a Varietyvel osztotta meg először a sorozat első teaserét, amelyből ízelítőt kapunk a Hunyadi nagyszabású látványvilágából, valamint a csatajelenetek brutalitásából. A produkció 10 részben meséli el az L. Kádár Gellért által alakított hadvezér, Hunyadi János rendkívüli hőstetteit, aki visszafordította az Oszmán Birodalom megállíthatatlannak tűnő európai előrenyomulását.

Valószínűleg a sorozat csúcspontját is az 1456-os cselekmények adják majd, amikor Hunyadi véres belgrádi csatát nyert az olykor csak parittyával és hazafias buzgalommal felfegyverzett csapatainál kétszer nagyobb oszmán haderő ellen. Hunyadi győzelmét ünnepelve rendelt el III. Kallixtusz pápa, hogy a templomokban világszerte minden délben megkonduljanak a harangok − ahogy az a mai napig szokás.

A tízrészes sorozat 2025-ben válik elérhetővé a nagyközönség számára (itthon a TV2-n), a nemzetközi forgalmazásáról a Beta Film gondoskodik. A Mipcom világpremierjén Lantoson és Kádáron kívül részt vesz majd Rujder Vivien, aki Hunyadi feleségét, a rettenthetetlen Erzsébetet alakítja, és Törőcsik Franciska is, aki első szerelmét, Marát játssza, akit apja Murád oszmán szultánnak ajándékozott a békülés szándékával.

De más kulcsszereplők is utaznak Cannes-ba: ott lesz többek közt Hermányi Mariann, Fekete Ernő, Elena Rusconi és Robert Dornhelm rendező, Nagypál Orsi, Szász Attila és Lengyel Balázs showrunner.

A Hunyadi fő producere Robert Lantos, az MR Film executive producerei Krskó Tibor, Hazai Cecília, Hazai Kinga, Oliver Auspitz és Andreas Kamm, valamint Koby Gal-Raday, producere pedig Ari Lantos. A gyártó cégek a Twin Media, a HG Media, az MR Film és a Beta Film. A produkció a TV2-vel és az osztrák ORF közszolgálati televízióval koprodukcióban készült, a Magyar Nemzeti Filmintézet együttműködésével.

A nagyszabású történet Lantos elmondása alapján „egy hős útját követi nyomon a falusi fiútól a rettenthetetlen harcosig, Európa megmentőjéig, akiért a déli harangszó is szól".

Gyermekkorom óta izgatott a déli harangszó. Ban Mor bestseller regényei adtak lehetőséget arra, hogy elmeséljem ezt a történetet

− tette hozzá a producer.

Gal-Raday így nyilatkozott a sorozatról:

A Hunyadi egy egyedülálló, epikus történet, amely világszerte aktuális a mai közönség számára. A kamera előtt és mögött dolgozó kiváló tehetségek olyan egyedülálló filmes élményt valósítottak meg, amelyre még nem volt példa az európai televíziós színtéren.
A holló felemelkedése epikus mind a történetmesélésében, mind a látványban

− mondta Lucy Smith, a Mipcom Cannes és a Mip London igazgatója. Ambiciózus történetmesélés, nagyszabású látvány, egy kivételes kreatív csapat és egy kiváló nemzetközi szereplőgárda jellemzi a Hunyadit, így örülünk, hogy méltó helyen, Cannes-ban debütálhat az alkotás.

Nyitókép: Beta Film