Modern nappali szürke kanapéval, fotellel és sok növénnyel

5 beltéri növény, amely hetekig túlél napfény vagy víz nélkül

Valószínűleg sokunkkal megtörtént már, hogy elpusztított néhány szobanövényt, ezért szeretnénk egy rendkívül könnyen gondozható darabot találni. Bár egy növény sem bír ki mindent, de az alábbi fajták kevés fényt és vizet vagy az alacsony páratartalmat szeretik – vagyis, szinte lehetetlen lesz őket elpusztítani.

Az amerikai Costa Farms kertészeti nagykereskedő cég nemrég végzett kísérletében azt vizsgálta, vannak-e olyan szobanövények, amelyek napfény és víz nélkül is képesek élni, viszonylag hosszabb ideig. A kísérletben résztvevő növényeket három hétig öntözés nélkül hagytak egy sötét szekrényben. Az alábbi öt növény vészelte át a kihívást.

1. Közönséges Elefántláb (buzogányfa)

A hosszú, fűszerű levelek a csupasz száron, pálmafaszerű megjelenést kölcsönöznek, amitől a Közönséges Elefántláb mutatós darabja lesz otthonunknak. Inkább egyfajta szukkulens, mint pálma, amely vastag törzsében tárolja a vizet, így lehetővé téve, hogy hosszú ideig bírja öntözés nélkül. Bár ez a növény rövid ideig napfény nélkül is képes megélni, a legjobban akkor érzi magát, ha világos térbe helyezzük, és mindig megöntözzük, amikor a földjét száraznak érezzük.

2. Japán cikász

A rövid szár tetején lévő, tollas, sötétzöld levelek merész textúrát kölcsönöznek a Japán cikásznak, amely gyakran szélesebb, mint amilyen magas. Angol neve (Sago palm) és megjelenése ellenére nem pálma, hanem cikász, egy ősi növény, mely a gyenge fényt kedveli, és csak akkor igényel vizet, ha a talaj száraznak tűnik. Bár a Japán cikász lassan nő, igazi túlélő növény.

3. Agglegénypálma

Az Agglegénypálma – amely sötétzöld, fényes leveleinek köszönhetően könnyen összetéveszthető egy műnövénnyel –bőrszerű lombozata nemcsak a növény szépségének része, hanem hozzájárul a szívósságához is. Mivel a levelek elzárják a nedvességet, így a növény nagyon jól tűri a száraz körülményeket. A vizet a gumószerű gyökereiben tárolja, és csak akkor kell öntözni, amikor a talaj száraznak tűnik. Az Agglegénypálma jó választás egy irodába, mert sok napfény nélkül is megél, és jól elvan a fénycsöves lámpák alatt is.

4. Anyósnyelv

Merev, felálló levelei miatt az Anyósnyelv népszerű választás, amely szinte bármilyen dekorációs stílushoz jól illik. A nagyobb fajták jól működnek akár a padlóra helyezve egy félhomályos sarokban. Bár az Anyósnyelv világos fényben érzi magát a legjobban, de sok napfény nélkül is megnő, és vizet sem igényel sokat, csak amikor a talaj felső egy centimétere száraznak tűnik.

5. Rákvirág

A Rákvirág ezüsttel, arannyal, vörössel vagy krémszínűvel foltozott vagy pettyezett mintás levelei miatt csodásan mutat otthonunk bármelyik szegletében. Kivételesen jól tűri a gyenge fényviszonyokat, még olyan helyeken is megél, ahol nincs sok napfény, míg a kertben árnyékos helyeken is megterem. Ezt is akkor öntözzük, ha a földje száraz tapintású.

(BHG)

Nyitókép: Shutterstock