II. Erzsébet királynő

Leleplezték az első II. Erzsébet királynő emlékszobrot

Az Angliában leleplezett első emlékszobor kedvenc kutyái társaságában emlékezik a több mint hetven évig uralkodó királynőre.

Az Oakham városában felállított, Hywel Pratley által készített kétméteres bronzszobor II. Erzsébet királynőt elegáns köntösben, három kedvenc corgijával a lábai előtt ábrázolja.

„Amire a legtöbben emlékszünk Erzsébet királynőről, az a melegsége. Azzal, hogy megmutatjuk Erzsébet királynő kutyák iránti szeretetét, megmutatjuk emberségét”

– mondta Sarah Furness helyi méltóság a New York Timesnak.

Nagy-Britannia másfél évvel a királynő halála után elkezdett emléket állítani egykori uralkodójának: településeken és intézményekben húztak fel szobrokat a tiszteletére országszerte.

Bár a szobrászok néhány szobron már a királynő halála előtt elkezdtek dolgozni, a legújabb megrendelések II. Erzsébet királynő megközelíthető viselkedését örökítik meg, és a tervek szerint idén ősszel több szobrot is lelepleznek, köztük Andy Edwards Newcastle-under-Lyme-ban készült, a királynőt mosolyogva és virágot tartva ábrázoló szobrát, Amy Goodman két szobrát (az egyik az uralkodót mosolyogva és integetve ábrázolja), valamint a királyi család és a brit kormány által a királynő tiszteletére felállított lehetséges nemzeti emlékművet.

Az els\u0151, II. Erzs\u00e9bet kir\u00e1lyn\u0151r\u0151l mindt\u00e1zott szobor, melyet hal\u00e1la \u00f3ta fel\u00e1ll\u00edtottak, a Rutland megyei Oakham v\u00e1ros\u00e1ban, Anglia, 2024- \u00e9prilis 22.

Fotó: Profimedia

Egy interjúban Pratley a királynőt „szinte anyai figuraként” jellemezte, sok brit kollektíven emlékszik a királynőre a rokonszenvessége miatt.

A szobor interakcióra és elkötelezettségre ösztönöz, ezt bizonyítja az is, hogy sok corgi-tulajdonos jelent meg kutyájával az emlékmű leleplezésére.

Miután elkészült a makett, a közönségtől pénzt gyűjtöttek a szobor 140 000 fontos (64 millió forint) árcédulájának fedezésére.

(Artnews)

Nyitókép: Profimedia