II. Erzsébet királynő a Buckingham-palota erkélyéről nézi a Trooping the Colour parádét a Trooping the Colour parádén 2022. június 2-án Londonban

Kiállításra kerülnek II. Erzsébet platina jubileumi ruhái

A brit uralkodó által a júniusi platinajubileumi hétvégén, a Buckingham-palota erkélyén viselt két ruha először kerül nyilvános kiállításra a Holyroodhouse-palotában.A két kosztüm része annak a különleges kiállításnak, amely II. Erzsébet királynő történelmi platina jubileumának állít emléket az edinburghi királyi palotában szeptember 25-ig, az uralkodó által az ezüst-, arany- és gyémántjubileum alkalmából viselt más ruhákkal együtt, írja a Fashionunited.

A júniusi platina jubileumi ünnepségek során, amikor a Buckingham-palota erkélyén állt, hogy tisztelegjen és végignézze a színpompás szertartáson a felvonulást, a királynő egy halványkék ruhát viselt, finom gyöngyökkel és gyémántokkal díszített, hozzáillő kabáttal és kalappal.

A ruhakölteményt Angela Kelly, a királynő személyes öltözködési tanácsadója tervezte, melyet II. Erzsébet a Ranald Mackechnie által készített, hivatalos platina jubileumi fényképen is viselt az előző héten. A hivatalos portré, amely a királynőt a windsori kastélyban ábrázolja, szintén a kiállítás részeként lesz látható.


A királynő második ruhája, melyet szintén a Buckingham-palota erkélyén, a platina jubileumi felvonulást követően viselt, egy élénkzöld gyapjúkrepp ruha és kabát volt, melyet Stewart Parvin tervezett.

II. Erzsébet platina jubileumi ünnepsége a királynő ruháit bemutató kiállítással folytatódik Skóciában. Először lesz látható a királynő gyémántjubileumi ruhakölteménye is, amelyet a 2012-es ünnepségek részeként a londoni Szent Pál-székesegyházban tartott hálaadó istentiszteleten és a Guildhallban tartott ebéden viselt. Az Angela Kelly által tervezett együttes egy halvány türkizkék ruhából és kabátból áll, amelyet ezüstszínű virágokkal hímeztek, és amelyhez egy sifonnal és gyémántokkal díszített kalap is tartozik.

II. Erzs\u00e9bet kir\u00e1lyn\u0151 integet a Buckingham-palota erk\u00e9ly\u00e9r\u0151l a platina jubileumi \u00fcnneps\u00e9gen 2022. j\u00fanius 05-\u00e9n Londonban

Fotó: Getty Images / Chris Jackson

A kiállításon több, Sir Hardy Amies királyi divattervező által tervezett ruhát is láthatunk, többek között egy kék krepp selyemkabátot és ruhát, amelyet őfelsége a 2002-es aranyjubileumi hálaadó istentiszteleten viselt, valamint egy rózsaszín krepp selyem és sifon ruhát, kabátot és stólát, amelyet az 1977-es ezüstjubileum alkalmából viselt.

A királynő által viselt ruhadarabok mellett a látogatók megtekinthetik a királynő első hivatalos edinburghi látogatásához kapcsolódó darabokat is, amelyre mindössze 20 nappal megkoronázás után, 1953-ban került sor. E látogatás alkalmával a St Giles' katedrálisban hálaadó istentiszteletet tartottak, és átadták az új uralkodónak Skócia kitüntetéseit, az ország koronaékszereit.


A kiállított tárgyak között szerepel az edinburghi ünnepségek hivatalos emlékprogramjának egy példánya, valamint egy válogatás a Holyroodhouse-palota főfelügyelői által a látogatás alkalmával átadott serlegekből. A serlegekre a királynő állatai vannak gravírozva – a heraldikai jelképek, köztük a skót egyszarvú és a walesi sárkány.

Július 7-én két további platina jubileumi kiállítás nyílik a windsori kastélyban, ahol a királynő 1953-ban viselt koronázási ruhája és palástja lesz látható, július 22-én pedig a Buckingham-palota dísztermeinek nyári megnyitóján, ahol II. Erzsébet portréfotózáskor viselt személyes ékszerei lesznek láthatóak.

Nyitókép: Getty Images / Jonathan Brady - WPA Pool