Annie Ernaux

Annie Ernaux nyerte az idei irodalmi Nobel-díjat

Bejelentették az irodalmi Nobel-díj idei nyertesét, aki nem más, mint Annie Ernaux. Sajnos Nádas Péter és Krasznahorkai László most is elismerés nélkül tért haza. Alábbi cikkünkben eláruljuk, kiket tartottak esélyesnek, valamint a nyertes mellett álló érvekről is ejtünk pár szót.


Ahogy azt évek óta megszokhattuk, Nádas Pétert idén is a legesélyesebb jelöltek között tartották számon. Az idén 80. életévét betöltő magyar szerző ebben az évben már részesült egy svéd elismerésben, ugyanis elnyerte a Berman Irodalmi Díjat. A kerek évforduló alkalmából hazánkban többnapos programsorozattal ünnepelnek.

A két legnagyobb eséllyel induló író a francia Michel Houellebecq, valamint a brit-amerikai Salman Rushdie volt. Mindketten évek óta előkelő helyen szerepelnek a listákon.

Rushdie-re 1988-ban az akkori iráni vezető vérdíjat tűzött ki a Sátáni versek című regénye miatt. Az idei évben sem kerülték el őt az akciódús helyzetek, hiszen egy férfi késsel támadt rá. Ezek után sokan joggal feltételezték, hogy díjjal tér majd haza. Mellette Houellebecq a kortárs francia irodalom kiemelkedő alakja, akit számos elismeréssel jutalmaztak már.

A listán számos, nemzetközileg elismert szerző szerepelt még, például Stephen King és Annie Ernaux is. A Svéd Tudományos Akadémia döntése alapján a győztes Annie Ernaux lett, melyet így indokoltak:

„A bátorságért és a klinikai éleslátásért, amellyel feltárja a személyes emlékezet gyökereit, elidegenedéseit és kollektív korlátait."

A Hamu és Gyémánt cikkében további érdekességeket lehet elolvasni az esélyesnek tartott írókról, illetve a győztesről és Nádas Péterről is.

Nyitókép: Getty