Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis 7 legjobb filmje, amit egyszer neked is látnod kell

Hölgyeim és uraim, engedjék meg, hogy bemutassuk minden idők egyik legnagyobb Scream Queenjét: Jamie Lee Curtist.


Sokan úgy ismerik, mint a hollywoodi ikonok, Tony Curtis és Janet Leigh lányát, míg mások a Halloween-franchise híres Final Girleként jegyezték meg maguknak. Talán azt is láttuk, ahogy karaktere, Tess Coleman testet cserél a lányával a Nem férek a bőrödbe című filmben. De ezek a jól ismert kasszasikerek csak a felszínt karcolják, ha a legjobb Jamie Lee Curtis-filmekről van szó

Az Oscar-díjas színésznő és producer már bizonyította, hogy képes különböző műfajok felfedezésére, legyen szó horrorfilmről, buta vígjátékról vagy romantikus drámáról. Több évtizedes karrierjének tiszteletére most kiemeljük legjobb munkáit.

​7. Tőrbe ejtve (2019)

Ez a sztárokkal teletűzdelt krimi Benoit Blanc magánnyomozót követi, akit felbérelnek, hogy nyomozzon egy gazdag író, Harlan Thrombey halálának ügyében. Curtis a sikeres, szarkasztikus lánya, Linda szerepében tündököl. Mint kiderült, a sztár a háttértörténete miatt azonosult a karakterrel.

Curtis így nyilatkozott a Hollywood Reporternek a film kapcsán:

Hosszú ideje színésznő vagyok, ráadásul egy híres ember lánya, és az embereknek van egy furcsa módjuk arra, hogy bármit, amit kreatívan csinálsz, elvegyenek tőled, és a kiváltságaidra redukálják. Linda nagyon védekezik azzal a feltételezéssel szemben, hogy neki bármi megadatott, és én is ugyanígy védekeztem.

​6. Szerepcsere (1983)

Két sikeres bróker elhatározza, hogy egy bonyolult kísérletet hajt végre, amely felforgatja Louis Winthorpe III, egy gazdag ügyvezető és Billy Ray Valentine, egy utcai szélhámos életét. Miután Winthorpe-ot kirúgják, és helyére Valentine-t állítják, hamarosan rájönnek, hogy egy fogadás részesei, és elhatározzák, hogy a brókerek ellen fordulnak. Curtis, akit akkoriban horrorsztárnak bélyegeztek, kellemesen meglepte a kritikusokat komédiás képességeivel ebben a szórakoztató szatírában, ahol egy Ophelia nevű barátságos prostituáltat alakít.

​5. Nem férek a bőrödbe (2003)

Curtis a film nagy részében tinédzsernek adja ki magát, és teljesen hihetően csinálja. Ebben a klasszikus vígjátékban a karaktere, Tess helyet cserél szorongó lányával, Annával, miután kinyitnak egy varázslatos szerencsesütit, és a végeredmény enyhén szólva is kaotikus. Mark Waters rendező az alábbiakat nyilatkozta a film szereposztása kapcsán:

Curtis végül megmentette a filmet az energiája és a Lindsay-vel való kémiája miatt. Kettőjükben rengeteg agresszív energia van, és az agresszió vicces. Nem féltek egymásnak esni.

4. True Lies – Két tűz között (1994)

Schwarzenegger alakítja Harry Taskert, egy üzletkötőt, aki kettős életet él: egyszerre normális családapa és az amerikai kormány ügynöke. Egy fontos küldetés során azonban rájön, hogy felesége, Helen (Curtis) elhanyagoltnak érzi magát. Ráadásul a férfinak meg kell mentenie a nőt, miután egy veszélyes ellenség elrabolja. Curtis szinte minden jelenetet ellop magával ragadó alakításával Helen szerepében, akiről kiderül, hogy rettenthetetlen hős.

​3. Minden, mindenhol, mindenkor (2022)

A hot-dog alakú ujjakra biztos emlékszel, ha megnézted ezt az észbontó abszurd kalandot. A film Evelyn Quan Wang, egy kínai-amerikai nő történetét meséli el, aki az adóhivatallal való találkozás során tudja meg, hogy meg kell mentenie a multiverzumot. Eközben párhuzamos univerzumokat látogat meg, és szemtől szembe kerül egy hatalmas lénnyel, aki mindent el akar pusztítani. Curtis felejthetetlen alakítást nyújt Deirdre, a csípős IRS-felügyelő és a hot-dog-ujjú változata szerepében. Nem meglepő, hogy a szerepért megérdemelten kapta meg a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.

​2. A hal neve: Wanda (1988)

Amikor egy nagyszabású ékszerrablás balul sül el, Wanda, az egyik gyémánttolvaj megpróbálja elcsábítani a férfiakat, akikkel összeállt, hogy információt szerezzen a gyémánt rejtekhelyéről. Curtis magával ragadó a végső csábító szerepében, aki eltökélt szándéka, hogy mosolyogva lopja el mindenki szívét (és pénzét). Nem csoda, hogy a szerepe Golden Globe-jelölést hozott mint legjobb női főszereplő a mozifilm-musical vagy vígjáték kategóriában.

​1. Halloween – A rémület éjszakája (1978)

Ez az ikonikus szerep bebetonozta Curtis hollywoodi rangját, mint a tökéletes Final Girl. Curtis filmes debütálásában Laurie Strode szerepében vált híressé, aki fiatal bébiszitterként egy szökött gyilkos és elmebeteg üldözőjévé válik. Curtis Laurie-ja jól kidolgozott, és könnyű neki szurkolni, az arctalan gyilkos pedig elég félelmetes ahhoz, hogy a stáblista lepergése után is kísértsen.

Forrás: PureWow

Nyitókép: Getty Images