Jean-Paul Belmondo A nagy zsákmány című film forgatásán 1968-ban

Elbúcsúztatták Jean-Paul Belmondót

Állami tiszteletadással búcsúztatták el csütörtökön Jean-Paul Belmondo legendás francia színészt, aki 88 évesen hunyt el hétfőn.

„Sosem hagyta abba a boldogság keresését, de adott is boldogságot"

– mondta Victor Belmondo, a sztár szintén színész unokája. Mellette volt a többi unoka és Jean-Paul Belmondo legkisebb gyereke, Stella is az Invalidusok udvarában rendezett gyászszertartáson.

Szeretjük Belmondót, mert olyan volt, mint mi. Zsaru, gazember, mindig nagyszerű"

– fogalmazott Emmanuel Macron elnök gyászbeszédében, aki szavaival Belmondo első nagy sikerére, a francia új hullám ikonikus darabjára, a Kifulladásig című filmre utalt, mellyel 1960-ban egy csapásra híres lett.

A színész koporsóját A profi című film Ennio Morricone szerezte zenéjére vitték, a Köztársasági Gárda zenekara játszott. A ceremónián sztárok sora vett részt, köztük Marion Cotillard színésznő, Thierry Frémaux, a cannes-i filmfesztivál igazgatója és Bob Sinclar dj, akinek művésznevét egy Belmondo alakította filmszereplő ihlette.

A párizsi Invalidusok udvarán a családtagokon és politikusokon, hírességeken kívül csaknem ezren vehettek részt a szertartáson, oltási igazolvánnyal kellett rendelkezniük. A kivetítők előtt is tömegek gyűltek össze, a televíziók élőben közvetítették a ceremóniát. Este az Invalidusok kapui megnyílnak mindazok előtt, akik a koporsó előtt szeretnék tiszteletüket leróni.

Belmondo temetése pénteken lesz Párizsban, előtte délelőtt 11 órakor a Saint-Germain des Prés templomban tartják a gyászmisét.

(MTI)