Joey a Jóbarátok egyik epizódjában

Tíz alkalom, amikor Joey volt a legokosabb a Jóbarátok albérletében

Bár a Jóbarátok társaságában nem Joey volt az okos, mégis voltak pillanatai, ahol megcsillant az esze. Lexikális tudás híján legtöbbször az érzelmi intelligenciája bontakozott ki, néha pedig ő oldotta meg a bonyolult helyzeteket. Alábbi cikkünkben tíz ilyen epizódot gyűjtöttünk össze.


1. Folyamatosan tudta, mire is van szüksége leginkább a barátjának

Bár Joey intelligenciáját sokszor befolyásolja egy-egy szép nő, ez mégsem befolyásolja barátjának tökéletes ismeretét. A negyedik évadban Chandler egy fájdalmas szakításon esik át, melynek következtében mély letargiába zuhan. A keserű mindennapokból minden barát próbálja őt kirángatni, viszont kizárólag Joey az, aki még szakaszokra lebontva is meg tudja határozni lakótársa állapotát. Az egyik ilyen szinten sztriptízklubba kell menniük, amiből Tribbiani persze nem akar kimaradni.

2. Amikor tökéletesen megtanult társastáncolni

A negyedik évad másik nagyon izgalmas epizódja, amiben Joey véletlenül feldühíti a házmestert — Mr. Treegert —, aki bosszúból fel akarja jelenteni Monicát és Rachelt, mert jogtalanul adják bérbe a lakásukat. A kedélyek csillapításáért Joey táncolni tanul a morcos gondnokkal, és bár a társastánc az egyik legnehezebben elsajátítható stílus, a sármos színésznek mégis kifejezetten jól mennek a lépések. Ezzel zenei és kinesztetikus intelligenciájáról is tanúbizonyságot tesz.

3. Az elrejtett vészcsomag Monica szobájában

Joey, Phoebe, Monica és Chandler az ötödik évadban egy szobában rekednek, míg Ross és Rachel veszekednek a nappaliban. Ez ugyan az a forgatókönyv, mint ami már megtörtént egy korábbi epizódban, ez pedig Tribbiani emlékezetében is megragadt. Óvintézkedésként egy vészhelyzeti dobozt rejtett el a helységben arra az esetre, ha még egyszer bent rekednének huzamosabb időre.

4. Monica és Chandler titkának megfejtés

Bár kedvenc bohókás szereplőnk sokszor nincs képben, ennek ellenére többször is össze tudja rakni az apró nyomokat. Kiváló példa erre, amikor Chandler és Monica titkos kapcsolatáról saját maga illeszti össze a nap folyamán elhintett jeleket. Egyrészről, hogy mindketten találkoztak egy hétvégén Donald Trumppal, holott a hazugságuk szerint külön városokban voltak, másrészről Joey kapott egy telefonhívást, mely szerint Chandler hotelszobájában találtak egy szempilla-göndörítőt, melynek elvesztéséről pár órával később a lány kezd panaszkodni.

5. Hogy kell kezelni egy medúzacsípést?

Vészhelyzetekben nagyon kevés embernek jut eszébe az éppen életmentő információ, melyet egyszer elmondtak a Discovery csatorna műsorában. Joey viszont pont egy ilyen barát. Az egyik epizódban Monicát megcsípi egy medúza, a nagy pánik közben pedig azonnal beugrik a szeleburdi karakternek, hogy a rápisilés enyhíti a fájdalmat. Mindenki egy hasonló támaszt szeretne a bajban maga mellé.

6. Nem mindenki lehet kiváló ezermester, de Joey igen

Bár nem a legjobb asztalos, valamint a fürdőszoba kicsempézése is egy kicsivel több idejébe telik, mint másoknak, ennek ellenére Tribbiani többször is bebizonyította, hogy ért a barkácsoláshoz. Tökéletes példa erre, amikor kizárólag ő tudta, hogyan kell elzárni egy radiátort, miután a többiek véletlenül eltörték az állítóját, kínzó kánikulát okozva ezzel az albérletben.

7. Megoldotta Phoebe problémáját a húsevéssel

Phoebe az egyik évadban rájön, hogy terhessége miatt kívánja a húst, annak ellenére, hogy egész életében vegetáriánusként élt. Ezt a problémát Joey úgy orvosolja, hogy önkéntesen lemond a húsevésről a terhesség hátralévő részére, hogy ennek köszönhetően a lány azt ehessen, amit csak szeretne.

8. Amikor megváltoztatta az ebédlői dinamikát Ross munkahelyén

Joey nagyon okos, ha a társadalmi dinamikáról van szó. Életének egy bizonyos időszakában Ross munkahelyén dolgozott, ahol csoportokra osztódtak az emberek beosztásuk szerint. A problémát kezelni kellett, így azonnal tudatta barátjával, hogy ez egy komoly probléma, aminek nem szabadna léteznie.

9. Joey és az uniszex táska

Bár a szó jelentésével nem igazán volt tisztában, mégis könnyedén alkalmazkodott hozzá, miután Rachel javaslatára egy uniszex táskát kezdett hordani. Nagyon sok kritika érte ezután a férfiasságát, mégis büszkén kiállt a választása mellett, mivel divatosnak és praktikusnak érezte a kiegészítőjét. Ez a hozzáállása mindenki másnál okosabbá tette az epizódban.

10. Hogyan lehet megtalálni egy titkos hódolót?

Joey szelektív okossága ismét a helyzet magaslatán áll, amikor egy nő a tét. A hatodik évadban Ross rádöbben, hogy a diákjai között van egy titkos hódolója, de nem tudja, ki lehet az. A segítőkész barát természetesen szinte azonnal előáll egy remek ötlettel, mégpedig, hogy vesse össze a rajongó levelét a vizsgák kézírásaival. Pár perc múlva már le is van leplezve a titokzatos szerelmes.

Nyitókép: Instagram/friends

Forrás: Screen Rant