Jordán Adél

Jordán Adélról szól az AlkalMáté Trupp sorozatának utolsó bemutatója

A másfél évtizede indult sorozat tizennegyedik, utolsó előadása csütörtöktől a Benczúr Kertben látható.

Idén nyáron utoljára vallanak egy osztálytársukról a Máté-Horvai-színészosztály tagjai, a darabot vasárnapig összesen hét alkalommal játsszák. Máté Gábor és Horvai István a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2003-ban végzett színészosztálya minden évben találkozik, és AlkalMáté Trupp néven közös produkciót hoz létre. Az első években három különböző előadás született, majd 2007-ben sorozatot indítottak, melyben évről évre egyik osztálytársuk életét dolgozzák fel.

A sorozat 2013-ig a Zsámbéki Színházi Bázison valósult meg, ahol nyaranta mindig más, az előző évben kisorsolt osztálytársukról vallottak az osztály tagjai, majd 2013-tól a Jurányi Inkubátorházban láthatta a közönség a darabokat. A tavalyi bemutató elmaradt, az idén pedig a járványhelyzetre való tekintettel szabadtéren, a Benczúr Ház kertjében lesznek az előadások.

Mint Máté Gábor rendező korábban az MTI-nek elmondta, amikor kitalálta, hogy mindenki sorra kerül az osztályból, akkor ez azt is jelentette, hogy a munka 14 évig fog tartani.

Ez egy szerződésszerűség egymás között, hogy ezt végigcsináljuk, ha van rá lehetőség"

– fogalmazott, hozzátéve, véleménye szerint ezek az előadások olyanok, mint egy-egy fénykép, amely minden évben elkészül az osztályról.

A főleg improvizációkból születő előadás a főhősök különbözősége miatt mindig más, de mindig szórakoztató formában, humorral és sok zenével dolgozzák fel a kiválasztott életét.

„Ez szakmailag is nagyon izgalmas, hiszen mindig arról szól, hogy ki hol tart"

– mondta Máté.

Az idei és egyben utolsó produkció témája és címszereplője Jordán Adél, akiről Mészáros Máté úgy nyilatkozott, hogy egy örvény".

Ha nem vigyázol, beszippant. Onnantól az Úr legyen teveled".

Eddig Járó Zsuzsáról (2007), Szandtner Annáról (2008), Kovács Patríciáról (2009), Máthé Zsoltról (2010), Mészáros Mátéról (2011), Péter Katáról (2012), Száraz Dénesről (2013), Gál Kristófról (2014), Dömötör Andrásról (2015), Mészáros Béláról (2016), Vajda Milánról (2017), Fenyő Ivánról (2018) és Czukor Balázsról (2019) készült darab.

Az idei előadásban Jordán Adél mellett Czukor Balázs, Dömötör András, Járó Zsuzsa, Kovács Patrícia, Máthé Zsolt, Mészáros Béla, Mészáros Máté, Péter Kata, Szandtner Anna és Vajda Milán játszik. A produkció látványtervezője Kálmán Eszter, zenei vezetője Dargay Marcell, rendezője Máté Gábor.