Chris Pratt a Jurassic World díszletében

Tényleg véget ér a Jurassic Park-franchise?

Több beszámoló is kikerült azzal kapcsolatban, hogy a Jurassic World: Világuralom az egész franchise lezárásaként jelenik meg, melynek hitelességét Chris Pratt, az új filmek főszereplője is megerősítette. Tényleg nem folytatódik tovább sokak kedvenc dinóvilága?

A Jurassic Park-franchise 1993-ban kapott szárnyra Steven Spielberg rendező eredeti klasszikusával. Az első trilógia hatalmas sikere után 15 hosszú évre félretették a történet világépítését, majd 2015-ben megjelent Chris Pratt főszereplésével a folytatásként, egyben pedig rebootnak is értelmezhető Jurassic World.

Mindegyik megjelenés hatalmas sikert aratott a sztárok karrierjében, valamint világszinten a jegypénztáraknál is. Egyetlen kivétel talán a 2001-ben debütált harmadik rész, mely alulteljesített a társaihoz képest, viszont így is 365 millió dollárt hozott a stúdiónak. A népszerűség ellenére lehet, hogy tényleg lezárják szériát?

Bőven akadnak erre utaló jelek. Egyrészről közel 30 éve most először tűnnek fel újra egy képernyőn az eredeti kulcsszereplők, vagyis Sam Neill Alan Grantje, Jeff Goldblum Ian Malcolmja és Laura Dern Ellie Satlere. A visszatérés utalhat arra, hogy egy méltó lezárást szeretnének adni a történetnek, ezzel pedig egy keretbe ágyaznák az eseményeket. Emellett a Világuralom minden eddiginél nagyobb veszélyt mutat be, ahol az egész emberiség jövője a tét.

Egy ekkora méretű probléma megoldása szintén tetőpontot adhat a sztorinak, ezek fényében viszont Chris Pratt érzése is megalapozottnak tűnik. Az érvek ellenére az is elképzelhető, hogy a színész csupán nagyobb hírverést szeretne adni ezzel a történetnek, hogy minél több ember látogasson el a mozitermekbe.

Mi a legvalószínűbb lépése a stúdióknak?

Van egy mindent eldöntő tényező, mely lényegében meghatározza a széria jövőbeli sorsát, ez pedig a pénz. A Jurassic Park filmek akkora bevételt eredményeznek a stúdióknak, melyek szinte egyértelművé teszik a folytatások elkészülését. Ebben a tekintetben nem csak a jegypénztárak látogatottsága számottevő, hanem a megjelenés után kiadásra kerülő ajándéktárgyak, játékfigurák, poszterek, pólók, valamint az egyéb termékek eladásai is.

Miről szólhat egy esetleges folytatás?

Tekintve, hogy mekkora kultúrája és rajongótábora lett a Jurassic Park világának az elmúlt évtizedekben, így szinte lehetetlen, hogy ne találnának ki valamilyen folytatást vagy spin-off megjelenést. A Világuralom valószínűleg elbúcsúzik az eddig megismert karakterektől, viszont a franchise nagysága már egyáltalán nem függ egy-egy színésztől, hanem bárkivel el tudják adni a sztorit. Egy kis szünetre számítani lehet, de nem valószínű, hogy a park végleg bezárná a kapuit.

Forrás: Screen Rant