Karl Lagerfeld a Chanel 2013/14-es őszi/téli Ready-to-Wear bemutatóján a párizsi divathét keretében a Grand Palais-ban 2013. március 5-én Párizsban

A Met Karl Lagerfeldnek szenteli következő kiállítását

A Metropolitan Művészeti Múzeum Costume Institute-ja, azaz divatért felelős részlege megerősítette, hogy 2023 tavaszán megrendezésre kerülő kiállítását Karl Lagerfeldnek szenteli.

A Karl Lagerfeld: A Line of Beauty című kiállítást a párizsi divathéten tartott sajtótájékoztatón jelentették be, és a néhai tervező pályafutását mutatja be, feltárva kreatív folyamatát, terveinek fejlődését és a divatra gyakorolt maradandó hatását, írja a Fashionunited.

A hat évtizedes pályafutása során olyan ikonikus divatházak kreatív irányítását vezényelte, mint a Chanel, a Fendi és a Balmain, valamint saját, azonos nevű divatmárkáját, a kiállítás az 1950-es évektől a 2019-es utolsó kollekciójáig visszatérő témákon keresztül tárja fel terveinek „művészi módszertanát és stilisztikai szókincsét”

– magyarázta a múzeum.

A kiállításon mintegy 150 darabot mutatnak be, amelyek nyomon követik Lagerfeld terveinek fejlődését, feltárva a kétdimenziós vázlatoktól a háromdimenziós ruhadarabokig tartó fejlődést. A múzeum hozzáteszi, hogy különösen nagy hangsúlyt kap majd a tervező rajzolás iránti szenvedélye és formahasználata, mint a kreatív kifejezés elsődleges eszköze. Minden egyes kiállított darabot az azt alátámasztó vázlatokkal párosítanak majd.

„Karl a multidiszciplináris művészetek szerelmese volt, és a legnagyobb elismerés a munkássága számára, hogy egy ilyen monumentális kiállításon mutatják be a The Met Costume Institute-ban. Karl örökségének őrzőiként arra törekszünk, hogy szenvedélyét, intuícióját és kimeríthetetlen kreativitását mindenben, amit teszünk, életre keltsük. El sem tudunk képzelni ennél meghatóbb és jelentőségteljesebb módot arra, hogy megünnepeljük kolosszális eredményeit – mind azt a tartós hatást, amelyet a divatra gyakorolt, mind pedig azt, ahogyan a jövőt formálja”

– mondta el Pier Paolo Righi, a Karl Lagerfeld divatház vezérigazgatója nyilatkozatában a hírt kommentálva.

A Karl Lagerfeld: A Line of Beauty május 5-én nyílik meg a nagyközönség előtt, és 2023. július 16-ig lesz látható, valamint 2023. május 1-jén a Met Costume Institute éves jótékonysági rendezvényén, a Met-gálán is megünneplik.

Nyitókép: FilmMagic / Kristy Sparow