a kiállításn körbefutó fényjáték

Különleges fényjátékkal ötvözték kihalt állatok hanganyagait

A párizsi Montparnasse művéseti galéria egyik legnagyobb látványossága a Fondation Cartier pour l'Art Contemporain kiállítás. A The Great Animal Orchestra című installáció megtekintése során hanganyagokkal és a rájuk épülő vizuális élmény segítségével ismerkedhetünk meg olyan állatfajokkal, amik sajnos napjainkra már teljesen kihaltak.


Bernie Krause hangzásvilág-ökológus közel ötven éven keresztül járta a Föld dzsungeljeit, hogy az álatok hangját felvegye természetes környezetükben. Megfigyelte a fajtársak kommunikációját, a fajok egymásra rétegződését és egyes esetekben egymásra reagálását is.

Ezeket a hangfájlokat felhasználva az UVA (United Visual Artists) olyan számítógépes programot hozott létre, amely Krause felvételeit élénk neonképekké varázsolja, amelyek egy nagy formátumú képernyőn áthaladnak.

Lehet hallani az állatok beszéde mellett a leveleket, a talaj ropogását vagy a vízesések csobogását is. Az installáció arra ösztönöz bennünket, hogy lássuk, hogyan épülnek egymásra ezek a zajok. A fő üzenet, hogy ezeket az élményeket ne egy múlandó tüneményeknek tekintsük, hanem természetes, állandó folyamatnak.

Az A Life with The Great Animal Orchestra című filmben Krause olyan élőhelyeket vizsgált meg, amiknek ötven százaléka napjainkra már nem létezik. Arra igyekszik művével felhívni a figyelmet, hogy óvjuk meg a még élő példányokat, hogy sokáig tudjuk még őket figyelni örömünket lelve bennük. A mozi egyébként 37 perces, és naponta többször is vetítik a kiállítás mellett — írta a Robb Report.

A produkciót csodálva az ember teljesen elfeledkezhet mindennapjairól, és kitisztítva a fejét megszabadulhat a gondoktól és a stressztől, mindemellett egy hasznos üzenet birtokában térhet haza. Ez egy hipnotikus élmény, amely végső soron a jövő megrázó vízióját mutatja be.


Nyitókép: Instagram/katefoxphotographs