Szörnyella film plakátja

Kilenc film, ami a divatvilágot mutatja be

Kevés olyan médium van, amik olyan tökéletesen tudják kiegészíteni egymást, mint a divat és a film. Találhatunk filmet a modellek mindennapjairól, a fotósok szenvedélyéről vagy a tervezők profizmusáról. A tárház egyszerűen kifogyhatatlan. Összeszedtük kilenc szuper filmet a divatrajongóknak.


Mókás arc

Ez az 1957-es amerikai vígjáték Dick Averyt, a divatfotóst mutatja be, aki keresi a következő különleges arcot, akit kifutóra vihet. Mikor megtalálja a megfelelő fotóalanyt, akit Audrey Hepburn alakít, ígéretet kell tennie a lánynak, hogy bemutatja őt egy szekta vezetőjének, aki Párizsban él. A találkozás azonban pokollá teszi majd az egész bemutatót.

Coco Chanel

Végigkísérhetjük, hogy mielőtt megalapított volna saját magáról elnevezett luxus divatházát, Coco Chanel (Audrey Tatou) varrónői éveiben hogyan alapozta meg hatalmas sikerét. A film César-díjat kapott a jelmeztervezéséért.

Nagyítás

A főszereplő, Thomas divatfotósként keresi a kenyerét, azonban ennél többre vágyik. Már elege van a beállított képekből, ezért igazi kihívásra és művészi értékre vágyik. Mozgás, érzelmek és valós gondolatok megörökítésre törekszik. Amikor előhívatja a parkban készült felvételeit rájön, hogy egy gyilkosságot kapott lencsevégre, ezzel pedig belekeveredett az ügy középpontjába.

Az ördög Pradát visel

Meryl Streep a divatszakma legrettegettebb személyeként tűnik fel, aki lapjával befolyásolja a közízlést, így a tervezők sikere, és az, hogy az emberek hogy fognak öltözködni az ő kezében van. Kibirhatatlan személyiségéből adódóan az emberek nem sokáig bírnak megmaradni mellette. Anne Hathaway karaktere azonban megpróbálkozik asszisztensként. Az embert próbáló feladat sok humoros pillanatot okoz a nézőknek.

Ki vagy te, Polly Maggoo?

Ugyanabban az évben jelent meg, mint a Nagyítás, az általa alkotott kép viszont sokkal szürreálisabb és szándékosan szatirikus. William Klein amerikai fotós rendezte, és a divatipar túlkapásaival és könnyelműségével foglalkozik, mindezt humoros köntösben. A jelmezek az 1960-as évek világát tükrözik, így pontosan szemügyre vehetjük az akkori öltözködést.

Neon démon

A modellek világa nem csak játék és mese. A film főszereplője, Jesse(Elle Fanning) a kifutón látja legnagyobb boldogságát, éppen ezért mindent meg szeretne tenni, hogy csillogó karriert fusson be. Ezek után viszont meg kell küzdenie a házába behatoló rajongókkal és a fotósok lehetetlen kéréseivel is. Az alkotás kitűnően bemutatja a bemutatók igazi világát, ami csak a színfalak mögött látható.

Divatdiktátorok

Évente néhány napra a divatvilág nagyágyúi megrohamozzák Párizst, hogy megnézzék a leghíresebb tervezők legújabb alkotásait. Itt találkozik a főszereplő SzergejOlivier de la Fontaine-nel, aki egy kulcsfigurája ennek a társaságnak. A kezdetben jó hangulatú barátság Oliver halálával végződik, amitől Szergej megriad, majd elmenekül. A rendőrség elől futva emberölésnek titulálják az ügyet, ezért megrendül Párizs.

Fantomszál

A háború utáni Londonban Reynold Woodcock(Daniel Day-Lewis) és nővére Cyril(Lesley Manville) öltöztetik a kor leghíresebb emberit. Színészeket, sztárokat és még a királyi családot is. Reynold egész élete során nőcsábászként volt ismert, viszont hirtelen betoppan életébe az elsöprő szerelem (Vicky Krieps). A lány pillanatok alatt a szabó múzsája lesz, emellett fenekestül borítja fel a vállalkozás eddigi rendjét.

Szörnyella

A 101 kiskutya fő gonoszának eredettörténetét bemutató filmben Emma Stone alakítja a divatmániás Szörnyellát. Az 1970-es évek Londonjában játszódik a történet, ahol Estella próbál nevet szerezni a ruhaterveivel, azonban az események sorozatában felszínre tör a címszereplő bosszúszomjas, harsány, őrült énje.

Nyitókép: Fórum Hungary