szakácskönyvek

Több mint 100 év után adták ki ezt a könyvet

Kner Piroska 1815-ben írta meg szakácskönyvét, melynek kézirata egészen mostanáig a lomok között hevert, írójáról pedig semmilyen emlék nem maradt fenn. Most a receptek megjelentetése mellett felkérték Parti Nagy Lajost, hogy Piroska életét felkutatva, írja meg regény formájában az elveszett iromány történetét.


Kner Piroska a Gyomai Kner Nyomda alapítója, Kner Izidor legfiatalabb lány testvére élete nagy részében háziasszonyként élt, majd úgy döntött, szerencsét próbál és kiadja könyvben jól bevált receptjeit. Ez azonban soha nem történt meg, hiszen a világháború kezdetével és az azt követő ínséges időszakban az embereknek inkább egyszerűbb és olcsóbb ételekre volt szükségük.

A kézirat sok más holmival együtt a padláson kötött ki, és évtizedeken át nem is tudta senki, hogy ott van. Az elfeledett kötetet idén a gyomai Határ Győző Városi Könyvtár és a Magvető adja ki közösen.

Míg rokonairól találhatók archív képek, iratok és ereklyék, addig Kner Piroskáról nem maradt fenn semmi az utókor számára. Mivel az adatok csekély számban fellelhetőek, így Parti Nagy Lajosnak nincsen könnyű dolga az életrajzi regény megírásával, de elmondása szerint ez csigázta fel igazán a kreativitását.

Ennek köszönhetően ugyanis saját ízlésére formálhatja a karaktert, így pedig az olvasók is egy olyan személyt tudnak beleképzelni, aki szimpatikus számukra.

„Illusztris, nagy magyar írónk, Ágai Adolf azt mondja a Kner Izidor Agyafúrt alakjaiban, hogy ha Kner Izidor jó könyvet akar olvasni, akkor ír magának. Én is minden illő szerénység sutba dobásával azt mondom: ha jó ételt akarok enni, akkor főzök magamnak."

— olvasható a könyv nyitójának részlete a Könyves Magazin oldalán.

Az állítás megállja a helyét, Mautner Zsófia gasztroblogger szerint Kner Piroska egy tehetséges háziasszony és vendéglátó volt, aki hatalmas precizitással írta le a hozzávalókat és a folyamatokat. Ennek hála ezekből mai napig válogathat az, aki szeret és tud is főzni.

A könyv megjelenése meglepően korhű köntöst fog kapni, ezzel is tisztelegve a család előtt. Digitalizált Kner Antikva betűket használtak és a Gyomai Kner Nyomda nyomtatta és kötötte, valamint Kozma Lajos díszítőelemeit felhasználva tervezték meg. Mindezeket egybevéve a könyv úgy kerülhet a polcokra, ahogy akkoriban kellett volna.

Nyitókép: Unsplash/May Gauthier