A Colgate fagyasztott lasagne-ja

Kudarcos véget ért találmányokkal találkozhatunk egy kiállításon

A Budapestre érkezett Kudarcok Múzeuma nevű vándorkiállítás bukott találmányokat mutat be, melyek közül némelyikre mi magunk is emlékezhetünk.

A többek között Los Angelest, Sanghajt, Párizst és New Yorkot megjárt Kudarcok Múzeuma alapítója, Simon West klinikai szakpszichológus elmondása szerint ahhoz, hogy egy termék bekerüljön a gyűjteménybe, valami újítást, valami innovációt kell tartalmaznia, de a várakozásokhoz képest bukásnak kellett lennie.

„Ez azért nagyon fontos, mert a kiállításon több olyan tárggyal is lehet találkozni, amelyek körül hatalmas hype volt, napjainkban is viszonylag gyakran lehet vele találkozni, de a várakozásokhoz képest viszont nagyon csúnyán leszerepelt.”

A Budapesten a Múzeum körút 37-ben megtekinthető, 2017-ben nyílt tárlaton látható például a Segway, ami a tervek szerint forradalmasította volna a közlekedést, és ahogy az egyik kockázatitőke-befektető, John Doerr fogalmazott korábban, „nagyobb lesz, mint az internet”, végül nagyot bukott, ma turistákat látni maximum ezzel közlekedni a belvárosban, írja az Énbudapestem.

A kiállításon több mint 200, a világ különböző pontjairól érkező tárgy látható, mely minden évben új műtárgyakkal bővül. West a kiállított dolgok harmadát az Ebay-en vásárolta, másik harmadát különböző fórumokon találta, míg egyes darabokat felajánlottak a múzeumnak, például a Palmpilotot. Ez azonban nem látható a kiállításon, mivel végül befutott.

West a Kudarcok Múzeumával arra akarta felhívni a figyelmet, hogy kudarcok nélkül nincs haladás és hogy ösztönözze a kudarc szerepéről szóló vitákat, ezáltal pedig megszüntesse a kudarc miatt érzett szégyent.

„Csak akkor tudunk tanulni a kudarcból, ha tudunk beszélni róla.[...]A múzeum célja , hogy termékeny vitát kezdeményezzen a kudarcokról, és arra ösztönözzön bennünket, hogy értelmes kockázatokat vállaljunk”

– olvasható a honlapon.

A Múzeum körút 37. szám alatt található, kétszintes kiállítás több szekcióból áll, többek között egy önálló Donald Trump részből, a Trump társasjátékkal, a Trump márkájú palackozott vízzel, vodkával és Trump fagyasztott steakkel is.

A kiállított tárgyak között szerepel többek között a Cyberpunk 2077 nyílt világú, akció-kaland szerepjáték, a koronavírus-járvány alatt piacra dobott papírmaszkok is (amikről kiderült, hogy semmilyen védelmet nem nyújtanak), valamint igazi retró darabok is, mint a Nintendo Virtual Boy játékkonzolja, a Microsoft Kint okostelefon, a Blackberry Storm, a Heinz zöld kecsapja, a Colgate fagyasztott lasagne-ja, a Coca-Cola kávés üdítője, a Blak és a Pepsi Crystal.

A kiállítás szerdán és csütörtökön 11.00 és 19.00 között tart nyitva, pénteken, szombaton, vasárnap 10.00 és 19.00 óra között.

Nyitókép: museumoffailure__budapest/Instagram