Eli Roth, Robert Pattinson, Kenneth Cole, az amfAR elnöke és Emile Hirsch az amfAR Cinema Against AIDS 2009 jótékonysági after partiján a 62. Cannes-i Filmfesztiválon 2009. május 21-én

Az egyik legdögösebb színész, mégsem akartak szerepet adni neki

A stúdió aggódott, hogy az Alkonyat főszerepére elég jóképű színészt választottak-e.

Bár rajongók hada volt oda Robert Pattinson-ért az Alkonyat Edwardjaként, nem mindenki számára volt ilyen egyértelmű, hogy a színész ekkora sikereket fog elérni a film főszereplőjeként. Catherine Hardwicke, az Alkonyat rendezője aHappy Sad Confused című podcastban a film 15. évfordulója apropójából beszélt arról, hogy a Summit Entertainment stúdió szkeptikus volt, hogy Pattinson-e a legjobb választás a szívtipró karakter szerepére.

„Amikor átjött hozzám, fekete frufru volt a haja, és eléggé formátlan volt, mert állandóan a kocsmában lógott. Elküldtem a Summitnak, és ő átment hozzájuk, hogy találkozzon velük. Visszahívtak, és azt kérdezték: 'Gondolod, hogy jóképűvé tudod ezt a srácot varázsolni? Azt mondtam: 'Igen, azt hiszem. Láttad az arccsontját? Átalakítjuk a haját, meg mindent, és elkezd edzeni, és gyönyörű lesz.' De először nem hitték el. Odasétált egy foltos ingben... Rob volt az”

– mesélte Hardwicke Pattinson első meghallgatásáról.

A rendező hozzátette, hogy amikor Pattinson és a film női főszereplője, Kristen Stewart először találkoztak, szórakoztató volt a meghallgatásuk, de Hardwicke óvatos volt azzal kapcsolatban, hogyan fog működni közöttük a kémia a képernyőn.

„Azt gondoltam, hogy ez nem csak személyesen működik, hanem a képernyőn is. Biztosra kellett mennem. Persze, személyesen csak elragadtattam magam, de biztosnak kell lenned – tényleg átültethető [a képernyőre]?”

Hardwicke elmondta, hogy Pattinson mellett Ben Barnes, Shiloh Fernandez és Jackson Rathbone (aki később Edward örökbefogadó testvérét, Jaspert alakította a filmekben) színészek is a végső esélyesek között voltak az Alkonyat főszerepére.

Pattinson 21 éves volt, amikor az Alkonyat meghallgatására jelentkezett, és egy korábbi GQ-interjúban elmondta, hogy a Hardwicke-kel való találkozás előtt Váliumot is bevett, ami miatt eléggé kába és távolságtartó volt a meghallgatáson, ami bizonyára illett Edward karakteréhez.

Jelenleg egy Alkonyat-sorozat készül az eredeti sztárok nélkül, melyben Stephenie Meyer író is várhatóan részt vesz majd, a filmes franchise producerei, Wyck Godfrey és Erik Feig pedig executive producerként működnek közre.