Louvre

Ebben az európai múzeumban tavaly majdnem 8 millióan fordultak meg

2022-ben Európa vezető múzeumai a világjárvány hatásaiból való pozitív kilábalást tükröző turistaforgalom fellendülését tapasztalták, de nem sikerült meghaladniuk a 2019-es, járvány előtti látogatottsági szintet.


A Statista adatai szerint a Párizs szívében található Louvre − amely olyan ikonikus műalkotások gyűjteményéről híres, mint a Mona Lisa és a Milói Vénusz − 2022-ben megkapta az Európa leglátogatottabb múzeuma címet. Lenyűgöző, 7,73 millió látogatót vonzott − írja a SchengenVisaInfo.com.

Párizs összesen négy, míg London hat múzeummal büszkélkedhet a 2022-ben leglátogatottabb múzeumokat felsoroló listán. Párizs áll az első helyen, de London is kiemelkedik.

A londoni Nemzeti Történeti Múzeum 2022-ben Európa harmadik leglátogatottabb múzeuma. A múzeum 2022-ben kicsivel több, mint 4,5 millió látogatót fogadott, míg 2019-ben ez a szám 5,4 millió volt, ami azt jelzi, hogy a világjárvány előtti évben magasabb volt a látogatottság.

Nemzeti T\u00f6rt\u00e9nelmi M\u00fazeum, London

Fotó: Unsplash

A Vatikáni Múzeum 2022-ben 6,8 millió látogatóval a lista második helyét szerezte meg. Utána a British Museum és a Tate Modern állnak, mindkettőnek magasabb volt a látogatószáma 2019-ben, mint 2022-ben. A British Museum 2022-ben körülbelül 4 millió látogatót fogadott, ami jelentős csökkenést jelent a 2019-es 6,2 millió látogatóhoz képest. Hasonlóképpen, a Tate Modern 2022-ben 3,8 millió látogatót regisztrált, szemben a 2019-es 6 millió látogatóval.

A párizsi Musée d'Orsay − amely az impresszionista és posztimpresszionista korszak kincseiből álló gyűjteményéről ismert, és olyan művészek alkotásait tartalmazza, mint Van Gogh, Renoir, Monet és Picasso − 2022-ben 3,2 millió látogatóval biztosította a hatodik helyet, ami megközelíti a 2019-es, 3,6 millió látogatót a járvány előtt.

Olyan további jeles múzeumok kerültek a listára, mint a madridi Reina Sofia, a párizsi Centre Pompidou, a szentpétervári Állami Ermitázs, a londoni National Gallery, a madridi Museo Nacional del Prado, a londoni Victoria és Albert Múzeum, a londoni Science Museum, a firenzei Galleria Degli Uffizi, a párizsi Cité des Sciences et de l'Industrie, az edinburghi Nemzeti Múzeum, a moszkvai Állami Tretyakov Galéria, az amszterdami Rijksmuseum és az amszterdami Van Gogh Múzeum is.

Az említett múzeumok látogatottsága 2022-ben elmaradt a 2019-ben tapasztalt szinttől.

A top 20 múzeum listáját a lengyelországi Oswiecimben található Auschwitz-Birkenau Múzeum zárja.

Nyitókép: Unsplash