Léopold Trouvelot egyik műve

Ezekkel az űrképekkel egy 19. századi művész megelőzte korát

A mai technológiának köszönhetően néhány gombnyomással elénk tárul a teljes kozmosz. Régebben ez elképzelhetetlen volt, még a távcsövek sem tudták teljes egészében visszaadni a látványt. Léopold Trouvelot megrajzolta azt, amit akkoriban csupán néhány kiváltságos ember láthatott, alkotásai még ma is lenyűgözik a csillagászat rajongóit.


Léopold Trouvelot 1827-ben született Franciaországban, ahonnan Bonaparte Napóleon hatalomra kerülése után költözött el Amerikába feleségével. Az új környezetben visszatért eredeti szenvedélyéhez, ami nem más volt, mint a csillagászat és a művészet.

"Csak egy jól képzett szem képes megragadni az égitestek szerkezetének és alakjának finom részleteit, amelyeket a légkör legkisebb változásai is befolyásolhatnak, sőt láthatatlanná tehetnek"

— írták Trouvelot munkájáról a ScienceAlert cikkében.

Abban az időben, amikor a fényképezés még gyerekcipőben járt, és az űrkutatások eredményei és felvételei nem voltak mindenki számára megtekinthetőek, akkor az ilyen tehetséges emberek saját kezükkel elevenítették meg az éjszakai égboltot.

Munkái között láthatóak a csillagok és gázfelhők lenyűgöző szépségei, a Hold bonyolult textúrája, vagy akár a napfogyatkozás lélegzetelállító eseménye. Bizonyos formában az ő nevéhez kötik a napfoltok felfedezését is, amikről így számolt be:

"Úgy tűnnek, mintha ködön vagy fátyolon keresztül látnánk őket a napfelszín szemcséi között."

Sajnos csodálatos hagyatékát beárnyékolja egy baklövés, ami miatt a mostani generációk szenvednek. Az ő nevéhez fűződik az európai gyapjaslepke amerikai elterjedése, aminek lárvája az elmúlt fél évszázadban több mint 83 millió hektárnyi erdőt lombtalanított az ottani területen. Mindezeket számításba véve érthető, hogy Trouvelot elrettentő példaként és követendő mintaként is megjelenik a tudományos történelemben.